Apple се специализира в разпознаването на емоциите

Технологичният гигант потвърди покупката на Emotient, без да назовава платената сума

Apple се специализира в разпознаването на емоциите
204 ~ 1 мин. четене

Apple купи технологичния стартъп Emotient. Компанията специализира в разпознаване на емоциите на потребителите с анализ на техните лицеви мимики и жестове.

От Аpple потвърдиха покупката, без да назовават платената сума. Софтуерът на стартъпът е изкуствен интелект, който помага да се разбере какво е настроението на потребителите и това да се използва с различни цели. Все повече стават сделките на подобен род софтуерни стартъпи, с които водещите производители на смартфони целят да се диференцират от останалите на пазара.

Възможността да се разпознават емоции с помощта на софтуер дава много нови възможности, според пазарните наблюдатели. Те могат да варират от това да се предлагат определени продукти, когато потребителите са в добро настроение, до това да се следи как определени новини от медиите въздействат на потребителите. Emotient е основана от 6 изследователи от университета в Калифорния.

Компанията разполага с няколко патента, които включват технология на анализ на снимки за определяне на това дали двама души биха се намерили за привлекателни. Друг патент включва система за анализ на тона по време на разговор и автоматични предложения за това как да подобрите настроението на събеседника ви. И други големи технологични компании изследват сферата за разпознаване на емоциите. Една от тях е Microsoft. Проектът е съвместно с IBM и включва анализ на гласа за определяне на настроенията.

Подкрепи Economic.bg