Apple загуби правата върху името iPhone в Китай

Китайска търговска марка вече продава кожени изделия с това наименование

Apple загуби правата върху името iPhone в Китай

Снимка: iphone.vc

Apple вече не е собственик на името iPhone в Китай. Технологичният калифорнийски гигант наскоро загуби дело срещу китайска търговската марка, която сега притежава правото да прави и продава чанти и други кожени изделия с марката "IPHONE", пише Quartz.

Окончателното решение позволява на компанията от Пекин освен чанти и портмонета да прави и мобилни телефони с името "IPHONE."


Xintong Tiandi Technology е регистрирала марката IPHONE в Китай за производство на кожени стоки още през 2007 г. Това се случва около пет години, след като Apple е регистрирала същото име в Китай, но за компютърен софтуер и хардуер.

Apple започна работа по случая през 2012 г. и след това заведе дело срещу китайската компания. И двата органа (ведомството и съдът) отхвърлят искането на Apple. Причините са, че Apple не може да докаже, че "IPHONE" е вече добре позната марка в Китай, преди Xintong Tiandi да я регистрира за други цели през 2007 г. Така няма нанесени вреди срещу най-скъпата компания в света Apple.

Технологичният гигант обжалва решението, но апелативният съд отхвърля исканеto. Решението подкрепя първоначалното и допълва, че Apple всъщност започва да продава iPhone в Китай едва през 2009 г.

Американската компания отказва коментар по случая. Xintong Tiandi пък обяви, че решението на съда е отражение на „свободния пазар”. В сайта си китайската компания пише, че ще работи заедно с Apple, за да даде повече ползи на потребителите на iPhone.

Коментари: 0