Areva обяви сериозни икономии след загуба от €5 млрд.

Френският енергиен концерн възнамерява да спести 1 млрд. евро до 2017 г.

Areva обяви сериозни икономии след загуба от €5 млрд.
3635 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Френският ядрен концерн Areva потвърди днес рекордната загуба от 4,8 млрд. евро за 2014 г. и обяви план за икономии на стойност 1 млрд. евро до 2017 г., пише Financial Times.

В съобщение до медиите концернът поясни, че до края на първото полугодие ще обяви план за финансиране, в който ще залегне силно свиване на инвестициите, програма за продажба на активи за над 450 млн. евро, обявена през октомври миналата година, и "партньорства за финансиране".

Групата ще се съсредоточи върху ядрените процеси и обяви желание да удължи партньорството си с Националната електрическа компания на Франция (EDF). Сътрудничеството с държавното енергийно дружество ще бъде засилено, а присъствието в Китай – разширено, заяви главният изпълнителен директор на компанията Филип Нош.

В плана не се споменава изрично нищо за съкращаване на работни места, но групата заяви, че той „ще даде възможност за широка дискусия с представителите на работниците и служителите" за "планирано рамково споразумение или споразумение за метод, свързан с работните места, компенсацията и работното време".

Компанията не е продала нов ядрен реактор от 2007 г. насам и се бори с ожесточената конкуренция на фирми от САЩ, Русия и Южна Корея. Areva пострада от факта, че след катастрофата в АЕЦ Фукушима в Япония силно намаля интересът към изграждането на ядрени централи в целия свят. Към това се добавя и напрегнатото положение на пазара на електроенергия, поради което много оператори пестят от програмите за поддръжка на допълнителен обем енергия.

Дружеството среща трудности и със забавянето на строежа на нов блок за финландската АЕЦ в Олкилуото 3, която Areva изгражда в сътрудничество с германската Siemens. Разходите при строителството му се увеличиха значително, като се очаква блокът да бъде пуснат в експлоатация през 2018 г. - десет години след първоначалния срок. 

Коментари: 0