Искаме размразяване на \"Набуко\" от ЕК

Надявам се на подкрепа от Комисията, заяви Борисов на съвместен брифинг с азербайджанския държавен глава Илхам Алиев

Искаме размразяване на \
144 ~ 1 мин. четене
Искаме да възстановим проекта "Набуко" и заедно с азербайджанския президент Илхам Алиев ще го представим пред Европейската комисия. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместния брифинг с азербайджанския държавен глава. "Днес, заедно с президента Алиев, ще отидем и ще представим пред ЕК проекта за възстановяване на "Набуко", каза още той.

Според него, приятелството между България и Азербайджан дава голяма сигурност в дългосрочен аспект, че това, което говорят днес, ще бъде подкрепяно от правителствата занапред. Това е диверсификация. Така и Европа ще бъде диверсифицирана и се надявам в лицето на ЕК да срещнем пълна подкрепа, каза още премиерът.

От своя страна президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че Южният газов коридор е важен за Азербайджан и страната участва много активно в този проект. Алиев подчерта, че Южният газов коридор е най-големият проект на Азербайджан в Европа. Президентът отбеляза, че отношенията с България се намират на най-високо равнище, за което спомагат и здравите политически връзки.

Алиев отчете, че заедно с Борисов са обсъдили също така отношенията между Азербайджан и ЕС и България играе основна роля в тях. Знам, че българските и азербайджанските компании полагат големи усилия за сътрудничеството помежду си. Азербайджанските компании с голям интерес разглеждат инвестициите в България. Азербайджан е инициатор на създаването на транспортни коридори, посочи още Алиев.

Коментари: 0