Армията тренира за парада на 6 май

Вижте изтребителите и вертолетите в полет

Армията тренира за парада на 6 май

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

2228 ~ 1 мин. четене

Армията започна подготовката за военния парад, с който ще отбележи 6 май - Деня на храбростта и своя патронен празник. Тази година традиционният парад ще бъде по-мащабен от предишните, тъй като се честват 140 години от създаването на Българската армия.
 

Очаква се по улиците да премине много повече техника. Например танк Т-72, бронирани машини БМП-1 и БМП-23, а в небето ще прелетят изтребител МиГ 29, вертолети Ми 17, Ми 24, "Кугър" и други.

"Гвоздеят" в програмата на парада ще бъде представянето на пусковите установки от зенитно-ракетни комплекси C-300, C-125, C-200.

Военният парад ще започне в 9.30 ч. сутринта на 6 май, неделя, на площад "Батенберг" в София. Ще бъде воден от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. 
 
Провеждането на парада се очаква да струва над 500 000 лева.

Заради започналите от днес тренировки на военните сили, се забранява управлението на дистанционно управляеми летателни системи (дронове) в периода на провеждане на тренировките на ВВС от 3 до 6 май и по време на самия парад. Забраната е въведена с цел гарантиране на безопасността на участващите военни вертолети и самолети, както и за да бъде предотвратен възможен нежелан инцидент в район със струпване на много хора, съобщиха от Министерството на отбраната.

 

Коментари: 0