Арт контейнер тръгва от Хамбург срещу COVID-19

За година той ще обиколи целия свят в знак на солидарност по време на пандемията

Арт контейнер тръгва от Хамбург срещу COVID-19
1272 ~ 2 мин. четене

На пристанище Хамбург – най-голямото в Германия и второто в Европа, превърнаха един обикновен 40-футов контейнер в произведение на изкуството в знак на солидарност с целия свят по време на пандемията COVID-19. В течение на 4 дни местната художничка Жанин Плац нарисувала на един контейнер изглед от самия порт Хамбург.

Арт контейнерът, пълен със стоки, ще бъде натоварен на контейнеровоза Cap San Maleas, който в понеделник, 25 май, ще се отправи от Хамбург към бразилското пристанище Сантуш, а оттам – на север към атлантическия бряг на САЩ. След това контейнеровозът, заедно с арт контейнера от Хамбург, ще се отправи през Панамския канал към пристанищата на Перу и Чили, а оттам – в Сидни, Австралия, откъдето ще отпътува към Азия. През всичкото това време арт контейнерът ще пренася най-различни стоки, като през 2021 г. през Суецкия канал и Средиземно море най-сетне ще да се завърне в пристанище Хамбург. Очаква се това да се случи в навечерието на празненствата по повод 150-годишнината от създаването на порт Хамбург. Планира се арт контейнерът да бъде част от празничната изложба, която ще бъде уредена по повод годишнината на порта.

„Заради пандемията от коронавируса практически всички граници за затворени“, обяснява идеята си художничката Жанин Плац. „Повечето от междуконтиненталните полети също са преустановени. Така морето отново, както в стари времена, остава единствената връзка между континентите, която позволява на хората за общуват и търгуват помежду си. Пътешествието на този контейнер ще се превърне в символ на преодоляването на затворените граници между страните и на глобалната взаимосвързаност“ – обяснява художничката, превърнала един обикновен контейнер в произведение на изкуството. За да изрази солидарността между всички точки на света, от другата страна на контейнера тя е написала цитат от писмото на моряк от стари времена: „Потапяйки пръста си в морето аз се докосвам до целия свят“.

 „Лично за мене този арт проект символизира дружеските отношения, които много от жителите на Хамбург култивират у себе си и у децата си благодарение на нашето пристанище и които правят нашия град космополитен“ – коментира и изпълнителният директор на порта Арнт Весперман. „Много се надявам когато нашият контейнер се завърне отново в Хамбург кризисните времена да са останали в историята“ – завършва той.

Коментари: 0