Зашеметяващите числа за безработицата в САЩ продължават

Май също ще е тежък месец за американския пазар на труда, показват данните на Министерството на труда

Зашеметяващите числа за безработицата в САЩ продължават

Снимка: БТА

2492 ~ 2 мин. четене

Още близо 2.5 млн.  американци са подали молби за обезщетения за безработица миналата седмица, съобщава Reuters. Това е леко забавяне на темпа при новите безработни, след като седмица по-рано подадените заявления бяха около 2.7 милиона. Въпреки „подобрението“ числото вещае още един месец в американската стопанска история със зашеметяващи числа за безработицата.

През април, когато все още не беше започнало отхлабването на мерките срещу разпространението на Covid-19, статистиката отчете 20.5 млн. нови безработни. От 21 март, когато започнаха да действат ограничителните мерки за бизнеса, а хората бяха призовавани да си останат вкъщи, без препитание са останали общо 38.6 млн. души, показва статистиката на министерството на труда. Най-лоши бяха числата за новите молби през първата седмица от блокадата – близо 6.9 млн. души останаха без работа. След това постепенно пазарът на труда се успокои.

„Щатовете може да се отварят, но пазарът на труда все още е затворен за милиони в цяла Америка и загубата на доходи и разходи на тези, които нямат работни места, ще бъде значителен удар за икономическото възстановяване“, казва Крис Рупки, главен икономист в MUFG в Ню Йорк.

Продължаващите претенции също биха могли да дадат представа колко бързо се засилва икономиката. Те могат също така да преценят способността на компаниите да намалят безработицата или да задържат работниците на заплати, докато имат достъп до своя дял от исторически фискален пакет на стойност близо 3 трилиона долара, който предлага заеми, които могат да бъдат частично простени, ако се използват за заплати на служителите.

„Резкият ръст на продължаващите претенции седмица по-рано показва, че облекчаването на блокадата в много щати все още не е довело до мащабно връщане на освободените хора, които бяха уволнени временно“, казва Пол Ашърт, главен американски икономист в Capital Economics в Торонто.

Коментари: 0