AstraZeneca ще забави доставките на Covid ваксините за ЕС

Именно това е фирмата, от която българската държава е поръчала най-голям брой ваксини

AstraZeneca ще забави доставките на Covid ваксините за ЕС

Снимка: Pixabay

AstraZeneca заяви, че първоначалните доставки за Европейския съюз на ваксината срещу COVID-19, която разработва съвместно с Оксфордския университет, няма да достигнат целевите обеми поради проблем в производството. Британската компания е уведомила днес представители на ЕС, че ще намали с 60% броя на дозите, които може да достави в първото тримесечие.

Ваксини срещу коронавирус

„Първоначалните обеми ще бъдат по-ниски от първоначално очакваните поради намалената продукция в производствена площадка в нашата европейска верига за доставки“, заяви говорител на компанията в писмено изявление, отказвайки да предостави подробности.

„Ще доставяме десетки милиони дози през февруари и март на Европейския съюз, тъй като продължаваме да увеличаваме обема на производството“, добави той.

Решение за регулаторното одобрение на ЕС за тази ваксина се очаква в края на януари.

Именно това е фирмата, от която българската държава е поръчала най-голям брой ваксини – 4.5 млн. Надеждите на властта бяха, че с одобрението на тази ваксина ще бъде достигнат брой от 2.5 млн. имунизирани българи. Новината може да забави имунизационния календар в страната ни.

Коментари: 0