Атина гласува спешните мерки за строги икономии

Държавните служители заплашват с мащабна стачка

Атина гласува спешните мерки за строги икономии

Снимка: БГНЕС

Днес гръцкият парламент трябва да каже "да" на 6 законопроекта за строги икономии, по-ниски пенсии и по-високи данъци. Законопроектът, едно от изискванията за нова финансова помощ от Европейския стабилизационен фонд, отключиха вълна от недоволство сред населението.

Атина се готви за мащабна стачка. Пред парламента се очаква 24-часов митинг на работещите в държавния сектор и на работодателските организации.

От общо 149 депутати от лявата партия СИРИЗА, около 30 обърнаха гръб на гръцкия премиер Алексис Ципрас заради това, че отстъпи преди исканията на кредиторите, съобщава германският вестник “Bild”.

Според "Bild" Ципрас обмисля и варианта да подаде оставка до края на седмицата, за да открие път за формиране на временно техническо правителство и за свикване на нови избори. 

Очакват се оставки, както на министри от кабинета, така и напускане на депутати, несъгласни с реформите, предаде БНР. Партийният устав на СИРИЗА не позволява само напускане на парламентарната група, а и на парламента.

Според гръцки сайт трима министри от кабинета на Ципрас са готови да подадат оставка, а това ще се случи утре след гласуването в парламента. Оставка вече подаде заместник-министърът по европейските въпроси Никос Хунтис.

Вече са ясни и първите членове на правителството, които няма да подкрепят пакета с реформи на Европа. Това са енергийният министър Лафазанис и министърът на отбраната Панос Каменос.

"Вчера в Брюксел премиерът получи шамар. Шамар от Германия, и не само, а и от останалите държави като Холандия, Финландия и балтийските страни”, заяви министърът на отбраната Панос Каменос.

"Беше неравна битка...Успяхме да избегнем най-страшното - да бъде свалено правителството, крахът на нашата икономика, заради затворените банки и излизането на Гърция от Еврозоната. Нашият премиер направи всичко по силите си да постигне възможно най-малко лошата сделка за Гърция”, каза Йоргус Катроугалас , депутат от СИРИЗА.

Междувременно секретен доклад на Международния валутен фонд (МВФ), изготвен в понеделник, часове, след като Атина постигна споразумение с кредиторите по спорната трета спасителна програма, посочва, че Гърция се нуждае от далеч по-голямо облекчаване от планираното от ЕС засега.

Страната се нуждае от облекчаване на дълга, далеч отвъд това, което партньорите й от еврозоната са готови да обмислят, се казва в доклада, според който причина за това е опустошената икономика и затворените вече две седмици банки, пише БГНЕС.

Актуализираният анализ на устойчивостта на дълга е изпратен до правителствата на еврозоната, след като Гърция и нейните 18 партньори с единна валута договориха условията за започване на преговори по нова програма в размер на 86 млрд. евро в замяна на строги икономии и реформи.

Банките в южната ни съседка остават затворени до месец.

Коментари: 0