Аутсорсинг индустрията в Югоизточна Европа отчита 14.9% ръст за година

А в България софтуерната индустрия вече допринася за 7% от БВП, по думите на Георги Брашнаров

Аутсорсинг индустрията в Югоизточна Европа отчита 14.9% ръст за година

Снимка: Pexels

588 ~ 2 мин. четене
Аутсорсинг индустрията в Югоизточна Европа се оценява на над 7.5 млрд евро, отчитайки годишна ръст от 14.9%. Очаква се до 2021 г. тя да удвои размера си и да надвиши 14.7 млрд. евро. Тези данни представи Ивайло Славов по време на регионалния форум See Innovation, Technology and Sourcing Summit в Пловдив., организиран от Българската аутсорсинг асоциация (БАА) в партньорство с  Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и Община Пловдив.

Към момента индустрията на изнесени услуги допринася с 3% към БВП в  Югоизточна Европа. През 2017 г. броят на заетите в сектора е 220 000, което е двойно повече спрямо 5 години назад. 

„Има два подхода към бъдещето на традиционните професиите и те могат да са паралелни. Първият засяга един цял набор от роли, свързани с конкуренцията с машини. Уменията за решаване на проблеми, творческите умения и управлението на междуличностните отношения – това са все конкурентни предимства на хората към този момент. Вторият е свързан със създаването на тези способни машини и наличието на хора, които могат да ги проектират и управляват. Хората трябва да научат онези неща, които биха им позволили да се конкурират с машините или трябва да се опитат да се превърнат в хора, способни да създават машини“, коментира специалният гост на събитието д-р Даниел Съскинд в реч на тема „Бъдещето на професиите“. 

„Бъдещето е в привличането на индустриални производства, но важен е преходът от индустрии, зависещи от хората към индустрии, зависещи от знанието. България е не само лидер и основен хъб в региона, но и е в помощ на другите държави да изграждат платформи за растеж“, каза Георги Брашнаров, член на Управителния съвет на БАСКОМ. 

По негови думи софтуерната индустрията вече дава работа на 100 000 души, при това „добре платени“. Тя също така представлява 7% от БВП на държавата. 
Коментари: 0