Австрийските компании са недоволни от бизнес средата в България

Според тях условията за инвестиции в страната ни през следващите години няма да се подобрят

Австрийските компании са недоволни от бизнес средата в България

Търговският съветник към посолството на Австрия в България Улрике Щрака

Снимка: Economic.bg/ Цветан Петров

5068 ~ 4 мин. четене
Автор: Цветан Петров

България започва да губи привлекателността си за чуждестранните инвеститори, тъй като силните страни на бизнес средата ѝ започват да избледняват на фона на негативите. Основният проблем е качеството на работната ръка, а правителството не прави достатъчно, за да го реши. Това беше основното заключение от днешната пресконференция на Австрийското търговско представителство в България (Advantage Austria).

Търговският съветник към посолството на Австрия в страната ни Улрике Щрака представи резултатите от проведеното официално допитване сред австрийските компании в България относно развитието на местния инвестиционен климат. Данните показват, че най-много от австрийските фирми (44%) не са видели никаква промяна през последните 12 месеца в общото развитие на бизнес климата в страната. 33% пък са отчели подобрение, но сравнително висок е и делът на тези, които смятат, че ситуацията се е влошила – 23%.

За следващите 12 месеца очакванията на австрийския бизнес в България се влошават. По-малък процент (31%) от фирмите очакват подобряване на бизнес климата. Спад има и при компаниите, очакващи влошаване (9%), но пък с 16% нараства делът на компаниите от Австрия в страната ни, според които инвестиционната среда няма да се промени по никакъв начин.

Според анкетата на Австрийското търговско представителство в България правителството може предприеме шест ключови мерки, за да направи страната по-привлекателна за чуждите инвеститори. Според австрийските фирми в законодателството са необходими повече промени с цел борба срещу корупцията и престъпността, осигуряване на по-голяма правна сигурност, намаляване на бюрокрацията и изискванията. По отношение на пазара на труда българските власти трябва да положат усилия, за да са налични повече квалифицирани кадри, както и повече работна ръка като цяло, а освен това инфраструктурата продължава да е проблем.

„В България качеството трябва да стане по-ценено. Австрийските компании имат опит и техните продукти и услуги са по-скъпи от другите, защото са по-качествени. В дългосрочна перспектива обаче може би качествените продукти са по-изгодни“, коментира Щрака.

Анкетата сред австрийските фирми в България показва още, че 59.4% от тях планират да инвестират още в страната ни през 2019 и 2020 г. Въпреки това компаниите стават все по-недоволни от бизнес средата и от отказа на българските власти да ги подпомагат.

„През 2017 г. купихме парцел, направихме новата сграда до летището на София и през юли 2018 г. се нанесохме в нея. В края на миналата година купихме съседен на сградата парцел, но засега не можем да строим върху него, защото липсва инфраструктура – няма улица до съседния парцел и чакаме някой да реши да я направи“, заяви Антон Стойков, управителят за България на австрийската спедиторската компания cargo-partner. Той добави, че на фирмата ѝ се е наложило сама да преасфалтира улицата до новата си сграда, за да може да започне да я ползва, тъй като общината нямала пари.

„Основният проблем, който виждаме пред нас, е бъдещето. Две трети от австрийските фирми в страната не са настроени много положително за тази година, същото беше и за миналата година и не мисля, че ще има някаква разлика и през следващите години. За политическата система няма смисъл да се говори – още Алеко Константинов и Чудомир са я описали, като се върнем 100 години назад, прочитайки, ще видим, че се действа по същия начин като тогава“, каза още Стойков.

Най-големият проблем, който той вижда в България, е бедността. Вече личи че някои граждани са много по-богати и живеят все по-добре, но огромна част от населението живее бедно и е под границата на бедността и оцеляването. Това води до проблема, че все повече хора решават да напуснат страната и все повече липсват каквито и да било кадри за работа. По начина, по който се действа в момента, този проблем ще става все по-осезаем. „Конкурентните предимства на България – ниските данъци и евтината работна ръка – ще избледнеят поради това, че няма да има кой да работи“, прогнозира управителят на cargo-partner за България.

Според Стойков правителството не трябва да се стреми към ниска задлъжнялост, тъй като в момента това не помага на бизнеса. „На всички държави, с които се сравняваме и искаме да ги гоним – Германия, Франция, Англия и другите западноевропейски държави – нивото на външния дълг е два или повече път над нашата задлъжнялост“, обясни той.

За Economic.bg Стойков коментира, че дуалното образование за момента не предлага достатъчно на брой квалифицирани кадри, тъй като не е въведено в национален мащаб, а вносът на кадри от страни извън ЕС пък е тъжен ход на фона на емигриращите българи.
Изпълнителният директор за България на австрийския производител на железопътни стрелки Voestalpine Александрос Вореопулос отбеляза като недостатък за чуждите инвеститорите в страната ни това, че българите нямат бизнес култура – тоест те са добри професионалисти, вършат си добре работата, но не са лоялни към фирмата, в която работят, и нямат лидерски умения. „През повечето време хората са негативни и ядосани спрямо фирмите, което е огромен проблем за бъдещето и надеждността на предприятията“, заяви Вореопулос.

Така пресконференцията на австрийския бизнес в България от една страна обясни защо през август миналата година анализ от Българската стопанска камара (БСК) на данните от БНБ и Световната банка за движението на капитали показа 10-годишно дъно на чуждестранните инвестиции, а от друга страна за пореден път доказа, че българската държава трябва да се погрижи повече за образованието на хората и да стреми да ги кара да остават в страната. Правителството от своя страна в края на 2018 г. също призна, че проблемът с работната ръка става основен и че през тази година ще бъдат предприети мерки за решаването му.
Подкрепи Economic.bg