Австрия глобява бежанци, отказали да учат немски

Ще им бъдат орязвани и социалните помощи, обяви австрийският външен министър

Австрия глобява бежанци, отказали да учат немски
352 ~ 1 мин. четене

На лицата с бежански статут в Австрия ще бъдат налагани глоби, ако отказват да изучават немски език и да преминават курсове по интеграция в обществото. Това заяви австрийският министър по европейските въпроси, интеграцията и външните работи Себастиан Курц, предаде ТАСС.

По думите му на нежелаещите да учат и да участват в пазара на труда ще бъдат орязвани социалните помощи. Мярката е част от пакета решения, приети в сряда на правителствено заседание, с участието на канцлерите на федералните провинции.

„Трябва да бъде намален потокът от мигранти, но тези, които имат право на бежански статут, трябва да бъдат интегрирани”, каза министърът. Той допълни, че по-голямата част от мигрантите са готови да изпълнят тези ангажименти.

На 20 януари федералният канцлер Вернер Файман обяви, че през тази година Австрия ще приема до 37 500 заявления за получаване на убежище. През миналата година австрийските власти приеха 90 хил. заявления, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан похвали решението на Виена да ограничи приема на кандидати за убежище и го определи като „тържество на здравия разум”. В изявление по унгарското националното радио той каза, че „догматичното мислене е капитулирало пред действителността и здравия разум”.

Орбан декларира, че в ЕС няма да попаднат мигранти, преминали през територията на Унгария, и съобщи, че са започнали подготвителните работи по изграждане на ограда по границата с Румъния.

Подкрепи Economic.bg