Автобусните превозвачи излязоха на протест днес

Те не са доволни от законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара

Автобусните превозвачи излязоха на протест днес

Снимка: Красимир Свраков/Economic.bg

Автобусните превозвачи излязоха на протест днес, а причината е законопроектът за създаването на Българска автомобилна камара. Според тях такава камара няма да реши проблемите им в сектора, а ще ги задълбочи, тъй като ще се получи така „конкурент да управлява конкурент“.

Протестът започна в 10 часа на паркинга на площад „Св. Александър Невски“, където около 50 автобуса се събраха да покажат своята позиция. Мирното шествие ще продължи по булевардите „Цар Освободител“, „Мария Луиза“ до Централна автогара в столицата.

Мнението на превозвачите е, че структурата няма да бъде ефективна и ще изземе функциите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Протестиращите се заканиха да продължат с по-мащабни действия, ако исканията им да бъде отхвърлен законопроектът не бъдат изпълнени. 

„Целта е да се обединим и да кажем, че държавата не ни помага. Ние се борим с цяла Европа. Ние няма да допуснем да се случи приватизация. Лицензите трябва да ги издава Министерството на транспорта. Трябва да има един национален компетентен орган, съставен от специалисти. Не трябва да бъде задължително членуването в Българската автомобилна камара", поясни Димитър Рашков, член на УС на Съюза за международните превозвачи, пред Bulgaria on air.

В момента се провежда среща между премиера Бойко Борисов и недоволстващите превозвачи, а дали протестните им действия ще продължат зависи от резултата на срещата. 

Освен това в 12.00 ч. започва съвместна пресконференция на СМП,БАСАТ и КРИБ в подкрепа на обединението на транспортния бранш чрез Закон за Браншовата автомобилна камара.

...

Коментари: 0