Автоинструктори искат частни фирми да провеждат шофьорските изпити

Според тях това е начинът да се прекрати практиката с купуването на книжки

Автоинструктори искат частни фирми да провеждат шофьорските изпити
216 ~ 1 мин. четене
Министърът на транспорта Ивайло Московски да предприеме законови инициативи за изваждане на провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и проверочните изпити вместо от държавните органи от частния сектор.
За това призовават в своя декларация 461 инструктури от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. 

Според автоинструкторите с промяната ще се избегне досегашният модел на сливане на функциите на държавата по изпълнение и контрол върху провежданите изпити и практиката на т. нар. "купуване на книжки".

В декларацията се посочва още, че провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на книжка и проверочните изпити трябва да излязат от държавата, за да не се нарушава балансът между изпълнителната и контролната дейност, както е в момента.

Според инструкторите предлаганите промени, включващи основно нови моменти в организацията на самите изпити, са козметични. Те подчертават, че при приемане на промени в тази област трябва да се иска мнението на бранша.

Декларацията предстои да бъде изпратена до премиера Бойко Борисов, транспортния министър Ивайло Московски и председателя на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание Настимир Ананиев. Тя е подкрепена и от Съюза на българските автомобилисти.

Дискусията за промяна на начина, по който се провежда подготовката и се правят изпитите за придобиване на свидетелство за управление, тръгна след ареста на директора на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов в край на март. Тогава в него, негови близки и 18 арестувани бяха открити 800 хил. лв., за които се предполага, че са давани като подкуп срещу получаване на шофьорска книжка. 
Подкрепи Economic.bg