Автономен автобус катастрофира още на първия си ден

Той е част от тестов проект на властите в Лас Вегас

Автономен автобус катастрофира още на първия си ден
Нов автономен шатъл автобус в Лас Вегас катастрофира още в първия ден, в който бе пуснат, съобщава CNN Money, като цитира съобщение на градските власти

Едно от автобусчетата е станало част от пътен инцидент още с пускането му в сряда, след като било ударено от камион за доставки.

Ударът е станал в центъра на Лас Вегас. Бусчето спряло автоматично, с цел да избегне катастрофа, но камионът не успял да спре навреме и го ударил.

"Ако камионът имаше същата сензорна екипировка, каквато има и автобусът, инцидентът щял да бъде избегнат", казват от общината.

При инцидента няма пострадали. Всички осем пътници в автобуса при инцидента са били с колани. Една от тях, Джени Уонг, споделила, че изглежда водачът на камиона не видял бусчето, докато карал на задна скорост, и затова не успял да избегне удара.

Автономните шатъл-бусове са пилотен 12-месечен проект на компаниите ААА и Keolis - фирма за управление на транспорта. Превозните средства предлагат безплатно возене на разстояние от 0,6 мили около район в Лас Вегас, обособен като технологичен хъб.

Електрическите бусчета, които са 8-местни, са произведени от френската компания Navya.

Пилотният проект има за цел да тества как автономните превозни средства се съчетават в транспортната мрежа на града, предлагайки на гражданите безпилотна технология.

Удареното бусче е прибрано за ремонт, но градските власти планират да продължат пилотния проект.

Коментари: 0