Азербайджанската СОКАР обмисля да работи на газовия пазар в България

Азиатската държава е основен партньор при запълването на интерконектора Гърция-България

Азербайджанската СОКАР обмисля да работи на газовия пазар в България
640 ~ 1 мин. четене
Предстои азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР да направи проучване за възможностите да участва в газоразпределянето в България. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова след тържественото откриване на първата директна авиолиния София – Баку в България.

„Азербайджан е наш стратегически партньор в областта на енергетиката. Ние работим по един изключително важен съвместен проект – интерконектора Гърция-България, който е основна част от Южния газов коридор. По отношение на него основните количества природен газ идват точно от Азербайджан – 1 млрд. куб. м. газ“, каза министър Петкова, цитирана то „Фокус“. Тя уточни, че когато става въпрос за енергетика, отношенията между Азербайджан и България „са изключително важни и интензивни“.

„А що се отнася до вчерашните разговори, които се проведоха между премиера Борисов и президента на Азербайджан Алиев, енергетиката заемаше много важно място. Беше поставен въпросът, свързан с възможността нашите колеги от СОКАР да направят проучване както на нормативната уредба, така и на регулаторната рамка и възможностите, за да участват в газоразпределителната дейност на територията на страната ни. Смятам, че това е много добра възможност за решаване на въпроса със замърсяването на въздуха с фини прахови частици, където основният замърсител са битовите потребители, които се отопляват на дърва и на въглища“, добави Петкова.
Подкрепи Economic.bg