Азиатската банка за развитие ще си сътрудничи с АИИБ

АБР ще увеличи своя капитал, за да подпомага по-успешно бедните държави

Азиатската банка за развитие ще си сътрудничи с АИИБ
3926 ~ 2 мин. четене

Азиатската банка за развитие (АБР) е готова да работи с водената от Китай Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (АИИБ), но при условие, че бъдат постигнати определени стандарти. От своя страна АБР ще предприеме промени, които трябва да стимулират собствения й кредитен капацитет с милиарди долари, предава Reuters.

По време на пресконференция след началото на годишната среща на АБР в Азербайджан президентът на международната финансова организация Такехико Накао заяви, че иска да си сътрудничи с АИИБ, но при условие, че бъдат постигнати определени критерии.

„Щастлив съм, че АБР ще си сътрудничи, включително и чрез съфинансиране, с АИИБ“, коментира Накао в Баку. „Ако участваме със съфинансиране, ще проучим как се правят нещата, но нямаме никакво намерение да понижаваме нашите стандарти.“

Четиридневната среща на АБР идва на фона на дискусиите относно бъдещето на новата глобална банка за развитие, след като все повече държави, включително и много от членовете на АБР, заявиха, че ще се присъединят към АИИБ.

В петък президентът на АБР Такехико Накао проведе едночасова среща с временния главен секретар на АИИБ Лицюн Дзин. Двамата се съгласиха да работят съвместно в Азия, включително чрез съвместно финансиране на инфраструктурни проекти и споделяне на информация. „Споделихме важността на политиките за защита и безопасност на социалната и околната среда“, заяви Накао по повод срещата.

За да увеличи своя кредитен капацитет, АБР оповести, че прибавя своя Азиатски фонд за развитие към капитала си. „Вливането ще увеличи общото кредитиране и грантовете на АБР до 20 млрд. долара – с 50% повече от текущото ниво“, гласи становище на институцията.

Помощта на банката за бедните страни ще се увеличи със 70%, а сумата й може да достигне до 40 млрд. долара в следващите години, при 23 млрд. долара през 2014 г.

Подкрепи Economic.bg