Бъдни вечер е най-важният празник за българите

Според проучване на Мтел, традициите за коледните празници се спазват от всички възрасти

Бъдни вечер е най-важният празник за българите
Бъдни вечер е най-важният според българите празник. Това сочи представително проучване на Мтел, което има за цел да установи кои са най-важните празници за българите и кои традиции се спазват по време на Коледа и Нова година. Резултатите показват, че малко над половината българи (52%) определят Бъдни вечер за най-важен празник. Трийсет на сто посочват Коледа като по-важен, а за едва 18% Нова година е най-очакваното събитие тази зима. Според проучването декемврийските празници се приемат от българите за основно семейни, а традициите се спазват както от по-младите, така и от по възрастните българи, като жените играят основна роля в съхраняването на обичаите.

Приготвянето на постни ястия за бъдни вечер е най-уважаваната традиция у нас и се спазва от 82% от хората. След това се нареждат приготвянето на баница с късмети (77%), украсяването на елха (76%), посрещането на новата година в полунощ (73%) и размяната на подаръци (71,3%). Любопитно е, че сурвакането вече се подминава от повечето българи, като обичаят се спазва от само 42% от запитаните. 

Почти два пъти повече жители на столицата и областните градове празнуват коледните и новогодишните празници в сравнение с малките населени места. Въпреки това младото поколение продължава да спазва традициите при посрещането на празниците и не се наблюдават сериозни различния между отделните възрастови групи. Изключение прави единствено приготвянето на постни ястия за Бъдни вечер. Към тях се придържат 76% от анкетираните на възраст до 25 г., 81% при 26-35 г., 85% при 36-45 г. и при 83% от хората на възраст 45-55 години. 

Резултатите показват, че жените следват по-стриктно традициите в сравнение с мъжете. Изключение правят само най-популярните обичаи – приготвянето на постни ястия и поставянето определен брой храни на масата за Бъдни вечер, които се спазват и от двата пола.

Интересни са резултатите и по отношение на това с кого споделяме празниците. 84% от българите прекарват Бъдни вечер само със семейството си, едва 11% в компанията на семейство и приятели и под 1% само с приятели. Тези данни показват, че най-важният празник за страната е и този, който събира всички членовете на семейството заедно.

При Коледа традициите на българите са по-различни. Този празник се празнува от 49% само в семеен кръг и от 45% в компанията на членове на семейството и приятели. Тук също е много нисък процентът на българите, които празнуват Коледа само с приятели (1,5%). Повече от половината българи (56%) посрещат Нова година със семейство и приятели, 27% само с приятели, а 12% само със семейството си.  
Коментари: 0