Бъфет ще дари акции от Berkshire Hathaway за $3.6 млрд.

Една част от парите отиват по традиция за фондацията на Бил и Мелинда Гейтс

Бъфет ще дари акции от Berkshire Hathaway за $3.6 млрд.
Пет фондации - включително фондацията Бил и Мелинда Гейтс - ще получат 3,6 млрд. долара акции на Berkshire Hathaway, се казва в изявление на компанията от днес.

Уорън Бъфет ще преобразува 11 250 акции от клас А в 16,875 милиона акции от клас Б, които след това ще бъдат дарени на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, фондацията на Сюзън Томпсън Бъфет, фондацията Шерууд, фондацията на Хауърд Бъфет и фондация NoVo.

Бъфет е известен със своите благотворителни дарения, както и със съветите си за инвестиране. През 2006 г. той направи филантропски обещание да прави годишни подаръци с акциите на Berkshire от клас B в полза на фондацията Бил и Мелинда Гейтс. Първото му дарение за 2006 г. възлиза на 1,5 млрд. долара. До края на живота си - и в продължение на 10 години след смъртта му - повече от 99% от богатството му ще отидат за благотворителност.

Оракулът от Омаха, както наричат легендарния инвеститор, никога не е продавал никакви акции на Berkshire, а вместо това е избрал да конвертира акции от клас А в акции от клас В, преди да ги дари.

Около 45% - в размер на 34 милиарда долара - от притежаваните от него през 2006 г., са били дадени досега на петте фондации.

Бъфет е четвъртият най-богат човек в света, според индекса на милиардерите на Блумбърг, и има общо богатство от около 87.3 милиарда долара.
Коментари: 0