БАИ с проекти за над 400 млн. лв. до края на 2017 г.

Държавата е подкрепила над 23 предложения за инвестиции, заяви Стамен Янев

БАИ с проекти за над 400 млн. лв. до края на 2017 г.

Снимка: Economic.bg

Българската агенция за инвестиции(БАИ) ще привлече капитал за над 400 млн. лв. до края на 2017 година. Това заяви изпълнителният директор на агенцията Стамен Янев по време на събитие в Пловдив, на което бяха обсъдени възможностите за привличане на капитали по време на председателството на България на Съвета на ЕС. 

Стамен Янев обясни, че в БАИ постъпват редица запитвания от чужди инвеститори, като интересът е най-голям в автомобилната индустрия за производство на авточасти за големи автомобилни компании и в ИТ сектора. По думите му заявените проекти в БАИ, в които се работи в момента, са на обща стойност над 800 млн. лв. Изпълнителният директор на агенцията обясни, че по-голямата част от тях могат да бъдат сертифицирани. 

"Държавата е подкрепила над 23 предложения за инвестиции, които разкриват потенциал за над 300 млн. лв. и над 5000 нови работни места", допълни Стамен Янев. Той подчерта, че не само привличането на даден инвеститор е важно, но и задържането му в България. В тази връзка се предвиждат индивидуални стимули, които ще се предлагат на всяка компания , която иска да развива свой продукт в страната. 

Според него развитието на индустриалните зони е основният катализатор на инвеститорския интерес към България. "Обсъждани са възможности за публично-частно партньорство за изграждането на индустриалните зони и свързаната с тях инфраструктура, както и засилващата се роля на иновациите", добави още той. 

Коментари: 0