Байдън подготвя закон за задължителна ваксинация в САЩ

Икономистите от Уолстрийт смятат, че по-високите нива на ваксинирани ще засилят икономическия растеж на страната

Байдън подготвя закон за задължителна ваксинация в САЩ

Снимка: БТА

14579 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Американският президент Джо Байдън заяви, че повече американски фирми трябва да задължат служителите си да получат ваксини срещу COVID-19, определяйки този ход като жизненоважен за прекратяване на пандемията и поддържане на икономиката, предава Reuters. По време на посещение на строителна площадка на бъдещ център за данни на Microsoft Corp. близо до Чикаго президентът заяви, че се подготвя закон, с който големите фирми да бъдат задължени да ваксинират служителите си или поне да ги подлагат на COVID тест веднъж седмично.

Днес призовавам повече работодатели да действат. Моето послание е: Изисквайте от служителите си да се ваксинират. С ваксинации най-накрая ще победим тази пандемия. Без тях сме изправени пред безкрайни месеци на хаос в нашите болници, щети за нашата икономика и безпокойство в училищата ни“, посочи той.

Миналия месец Байдън издаде заповед всички федерални работници и изпълнители да бъдат ваксинирани. Тогава той каза, че частните работодатели, които имат над 100 служители, трябва да изискат от персонала да се ваксинира или да се тества поне веднъж седмично за коронавирус до 8 декември. С бързото разпространение на Delta варианта обаче администрацията на Байдън взе решение да изготви закон, с който да задължи тези фирми да ваксинират всички свои служители, които не са го направили до посочения срок, обмисляйки дали да остане отново опцията за тестване. Това ще засегне около 100 милиона души, което е две трети от работната сила в страната.

Президентът посочи няколко успешни примера за ваксинация, включително решението на базираната в Чикаго United Airlines да бъде определен краен срок през октомври всички служители да бъдат напълно ваксинирани. Байдън похвали и други компании, като Walt Disney Co, аптечния оператор Walgreens Boots Alliance и Microsoft, които последваха този пример.

Икономистите от Уолстрийт смятат, че по-високите нива на ваксинирани ще засилят икономическия растеж и ще добавят работни места, което ще помогне на страната да се съвземе по-бързо от кризата.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) заявиха, че случаите и хоспитализациите са намалели средно през последните седем дни, но предупредиха, че смъртността – изоставащ показател – все още е 1400 на ден, предимно сред неваксинираните.

Подкрепи Economic.bg