Байдън разширява санкциите срещу китайски компании

Американският президент издаде заповед, с която блокира инвеститорите от САЩ да влагат капитала си в 59 китайски компании

Байдън разширява санкциите срещу китайски компании

Снимка: Unsplash

600 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Американската администрация под управлението на Доналд Тръмп се опитваше да предотврати китайските инвестиции на американския пазар. Става и по друг начин, казва наследникът му Джо Байдън, и с изпълнителна заповед блокира възможността инвеститорите от САЩ да влагат капитала си в 59 китайски компании, предава Reuters.

Всички те са свързани с отбраната и наблюдението. Сред тях са Aviation Industry Corp of China (AVIC), China Mobile Communications Group, China National Offshore Oil Corp (CNOOC), Hangzhou Hikvision Digital Technology Co Ltd, Huawei Technologies Ltd и Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), най-големият производител на чипове в Китай и др.

„Ходът е предприет, за да гарантира, че американските инвестиции не подкрепят китайски компании, които подкопават сигурността или ценностите на САЩ и нашите съюзници", се казва в изявление, публикувано от Белия дом. Заповедта, която трябва да влезе в сила на 2 август, все пак ще позволи на инвеститори от САЩ да извършват сделки през следващата година, за да продадат своите дялове в забранените китайски фирми.

Очакваме, че през следващите месеци ще добавим още компании към списъка“, заяви висш служител от Вашингтон.

Сегашната заповед е част от по-широката поредица от стъпки на Байдън за противодействие на Китай, включително укрепване на американските съюзи и преследване на големи вътрешни инвестиции за укрепване на американската икономическа конкурентоспособност, на фона на все по-обтегнатите отношения между двете най-големи икономики в света.

Координаторът на индийско-тихоокеанската политика на Байдън, Кърт Кембъл, заяви миналия месец, че периодът на ангажираност с Китай е приключил и че доминиращата парадигма в двустранните връзки занапред ще бъде конкуренция.

Подкрепи Economic.bg