Българи участвали в международна група за разпространение на фалшиви пари

Те са задържани след проведена международна акция

Българи участвали в международна група за разпространение на фалшиви пари

Неутрализирана е организирана престъпна група, занимавала се с разпространение на фалшиви евро в държави от ЕС, съобщиха от вътрешното ведомство. В междуналодната акция са участвали служители от ГДБОП и испанската организация за борба с банковите фалшификации към Националната банка.

Задържани са 15 души - деветима в Испания и шестима в България. Всеки един от участниците в групата, действала на българска територията, имал конкретна роля в нея.  На 21 август, на летище София, при опит да изнесе от страната фалшиви банкноти на стойност 20 000 евро е задържан мъж на 46 години.

Той е осъждан за притежание на незаконно оръжие и обсебване. По-късно в София и в Пазарджик са задържани и други членове на организираната престъпна група. Друг от участниците е обявен за общодържавно издирване. При последващи претърсвания, в имот на един от задържаните са открити и иззети около 100 000 лева в различна валута, късо и дълго огнестрелно оръжие, а от леката кола, в която е бил заловен - марихуана и кокаин.

На единия от задържаните му е наложена мярка - "парична гаранция" в размер на 10 000 лева, а на друг постоянна мярка "задържане под стража". Разследването продължава под наблюдението на Специализираната прокуратура.

Коментари: 0