Българин участвал в схема за борсови измами в САЩ

Заедно със съучастник е придобил незаконно 4.4 млн. долара

Българин участвал в схема за борсови измами в САЩ

Българин е в центъра на мащабна схема за борсови измами за 4.4 млн. долара. 45-годишният Кристиян Нигосян се е признал за виновен за престъплението.

Според съдебните документи Нигосян, който се е подвизавал под няколко самоличности, е осъден още преди няколко месеца в Кънектикът, САЩ, но четенето на присъдата е задържано, докато ФБР и данъчните власти разследват участието му в далеч по-мащабна схема за борсови измами в цялата страна, известна като "pump up and dump", съобщава изданието BG Voice.

В тази схеми борсовите посредници като Нигосян купуват акции в нищо неструващи компания, често тяхна собственост, и след това надуват цената им (pump up) чрез фиктивни търговски сделки, фалшиви търговски прессъобщения и други измамни похвати. Поскъпналите акции те продават на свои клиенти (dump), които не подозират за измамата, а печалбата остава за тях. Когато клиентите установят, че компаниите, в които са инвестирали, нямат никаква стойност, те губят парите си.

Кристиян Нигосян е участвал в схемата от 2011 до 2015 г., сочат съдебните документи. Той се е признал за виновен, че не е платил и близо 1.5 млн. долара данъци върху незаконно придобитите пари. Той може да получи до 25 г. затвор за двете обвинения.

Парите от измамната схема обаче отишли не в негови сметки, а на името на адвоката Кори Бринсън, който сега също е подсъдим и се призна за виновен. Заради предишни измами българинът имал забрана за търговия с ценни книжа. Ето защо му трябвала помощта на съучастник в лицето на Бринсън.

Нигосян му казал, че не можел да си отвори банкова сметка в Ню Йорк, защото имал запор, и предложил на Бринсън 5% от всички постъпления, които ще минат през адвокатската му кантора. Той получил общо около 200 хиляди долара от схемата. Адвокат Бринсън признал пред прокурорите, че бил наясно, че поне 3 млн. от парите, минали през неговите сметки, са били на измамени инвеститори.

Коментари: 0