Българите масово одобряват спирането на сделката за ЧЕЗ

Обществото очаква по-убедителна намеса на държавата във важните области, показва проучване на Gallup

Българите масово одобряват спирането на сделката за ЧЕЗ

Голяма част от българите одобряват спряната сделка за електроенергийното дружество ЧЕЗ. Институциите не са успели да убедят населението в правотата си по казуса „Странджа” и умъртвените животни. Протестите на майките и други подобни теми от последните седмици се възприемат от българите като индикатор за истински проблеми. На този фон обществото очаква по-убедителна намеса на държавата във важните области. 

Мнозинството от българи одобряват спряната сделка за ЧЕЗ от Комисия за защита на конкуренцията на 19 юли. 64% от участвалите в проучване на Gallup са отбелязали, че са доволни от развитието.

Ниско е одобрението към вдигането на акциза на бездимните цигари – 45% одобряват, но 47% не го одобряват.

34% от запитаните в експресния сондаж на Gallup твърдят, че в последната седмица са срещали фалшиви новини или новини, чието съдържание смятат за невярно. Това се равнява условно на над 1.8 милиона пълнолетни българи. Числото е респектиращо и събужда още повече тревога на фона на видимия бум на фалшиви новини в последните дни. Дори и респондентите да преувеличават, това също показва висока степен на съмнение в стойността на публичната информация у нас въобще, пишат от агенцията.

Може би това е и част от обяснението за общото недоверие към сведенията за чума по животните в Странджа: 37% вярват, че чума е имало, но 48% не вярват. Останалите се колебаят. Данните разкриват сериозен по размери проблем с доверието към всяка публична информация у нас. На този фон, както може да се очаква, мнозинство от 68% смятат, че властите не си вършат работата добре в казуса със Странджа, а 26% смятат, че я вършат добре. Останалите се колебаят. Стои въпросът дали вече е възможно институциите да убеждават гражданите в необходимостта от непопулярни мерки, дори и тези мерки да са верни и нужни.

Протестът на майките и други социални протести в последните седмици се възприемат ясно като индикатор за реален проблем, а не като функция на политически амбиции (каквито интерпретации имаше). 69% са съгласни, че този тип протести са свидетелство по-скоро за реални проблеми. 8% намират политическите амбиции за водещи, а 18% признават, че не са достатъчно запознати. Останалите се затрудняват да отговорят.

Още повече са българите, които харесват призива на лидера на БСП Корнелия Нинова за повече държава в икономиката, отправен чрез „Визия за България" (мнозинство от 73%).

От изследователската агенция съобщават, че очевидно българите очакват далеч по-убедителна работа от страна на органите на властта и поощряват решителната намеса на държавата, но без да губят ориентир за това, кои са областите, където държавата трябва да се намеси, и кои – не. Отстояването на националния и обществен интерес се подкрепя, но не и излишните регулации и тежести, например.

Резултатите от този сондаж, както и от много други изследвания на „Галъп интернешънъл", показват, че преходът действително е засегнал дълбоко чувството за държавност у нас. Вместо да се елиминират вредните функции на държавата (ненужни регулации, например), според българите явно са елиминирани важни такива - предотвратяването на монополи; дейности, които засягат сигурността и т.н. Очевидно не става дума за елементарен етатистки синдром, а за реален обществен проблем, който очаква своето решение.

Изводите са от новия сондаж на „Галъп интернешънъл". Сондажът е проведен сред 800 души по телефона между 30 юли и 1 август. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на 55 хиляди души. 

Коментари: 0