Българите ще могат да записват здравния си статус в приложение

Информацията ще е достъпна до всички държавни институции и ще помога за борбата с COVID-19

Българите ще могат да записват здравния си статус в приложение

Снимка: МС

4628 ~ 2 мин. четене

IT секторът влезна в битката с коронавируса и създаде мобилно приложение, в което всеки може да попълни здравния си статус. Информацията за гражданите ще се изпраща до всички компетентни органи – Министерство на здравеопазването, МВР, РЗИ и по този начин ще може по-лесно да се следи развитието на заразата. Това стана ясно по време на извънреден брифинг в Министерския съвет, на който беше представена Националната информационна система за борба с COVID-19.

„Реализирали сме мобилна апликация, която е насочена проактивино за това гражданите да информират за текущото си зравословно състояние. В рамките на 10 дни изградихме централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи, като в първите 48 ч. реализирахме регистъра на всички карантинирани и заболели хора“. Това заяви Ивайло Филипов от Информационно обслужване“.

„Предивидени са в системата и множество интеракции с РЗИ-тата, с личните лекари, с общините, с пожарната, с полицията и с Гранична полиция. Доброволците също са включени. Целта е да може информация, която е въведена веднъж да се използва от всички звена, на които е нужна“, каза още той.

Мобилното приложение ще бъде достъпно до гражданите чрез Appstore и GooglePlay най-късно в понеделник, а целта е информацията, въведена веднъж, да се използва от всяка структура и да не се губи време. Използването на апликацията е по желание на гражданите и е напълно безплатно за сваляне. Всеки, който иска да го използва ще трябва да въведе личните си данни, включително и ЕГН.

Чрез приложението има възможност и за визуализация на местоположението на човека, който го използва. По думите на Филипов именно апликацията ще даде възможност да се направи доста пълна и ясна картина на заболели, оздравели и смъртните случаи.

На същото мнение е и председателят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски, който също взе участие в брифинга. „Данните от това приложение ще ни дадат възможност да вземем мотивирано решение дали мерките да бъдат ограничени“, обясни Митафчийски.

По думите на министър-председателя Бойко Борисов най-голяма полза от системата ще имат българите, които се връщат от чужбина, тъй като след като са подали данните си чрез електронното приложение, то след 14 дни автоматично ще уведоми както самия гражданин, така и държавните служби, че човекът вече не подлежи на карантина.

„И няма да ходи да доказва, ако полицаите го спрат на улицата. Това ще облекчи граничните полицаи. Има риск винаги, има случаи, обаждат се да проверят дали съпругът, след като се е върнал от Италия, пази карантина, жена му казва: Върнал ли се е?“, посочи Борисов.

По отношение на работата с личните данни на хората вицепремиерът Томислав Дончев каза: „Работата с лични данни и чувствителна информация продължава да се прави от тези, от които и до момента: МВР, РЗИ и националния системен интегратор“.

Той подчерта, че участието на гражданите е доброволно. „Включително могат да изразят съгласие дали приложението да изпраща геолокация или не“, каза още той.

Подкрепи Economic.bg