Туроператори започнаха да прекратяват застрахователните си полици

Пари за провалени екскурзии няма да се връщат преди 13 юни

Туроператори започнаха да прекратяват застрахователните си полици

Снимка: Министерство на туризма

5516 ~ 2 мин. четене

Министърът на туризма Николина Ангелкова вчера вечерта свика работна среща с представители на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и изпълнителния директор на „ЗАД Армеец“ АД Константин Велев след сигнали, че „Армеец“ е прекратявала полици по задължителната застраховка „Отговорност на туроператора“.

Въпросната застраховка покрива вредите нанесени на потребителя в резултат на неразплащане на туроператора с неговите контрагенти и доставчици, включително при неплатежоспособност и несъстоятелност на туроператора.

Министър Ангелкова подчерта, че туроператорите могат да извършват дейност само при наличие на валидна такава застраховка.

Изпълнителният директор на „ЗАД Армеец“ АД Константин Велев е обяснил, че всеки застраховател прави текущ анализ на риска и на тази база взема индивидуални за компанията решения, съобщават от пресцентъра на Министерството на туризма. Той подчерта, че някои от туроператорите с прекратена застраховка вече са сключили нова към друг застраховател. За прекратените застраховки той каза, че застрахователят е в отговорност до момента на тяхното прекратяване, съгласно покритието на застраховката.

В срещата са взели участие и Кирил Бошов, член на УС на АБЗ, изпълнителен директор на „Евроинс Иншурънс Груп“ АД и председател на УС на „Еврохолд България“ АД, и Нина Колчакова, генерален секретар на АБЗ.

От съобщението на ресорното министерство става ясно, че много от застрахователите се присъединяват към препоръките на Министерството на туризма за ползване на ваучери за отлагане на пътуванията, вместо потребителите да изискват връщане на сумите от туроператорите.

Припомняме, че заради въведеното извънредно положение в страната, пари за провалените екскурзии, организирани чрез туроператор, се връщат до месец след неговото изтичане, а не до 14 дни както е записано в Закона за туризма. Следователно пари преди 13 юни за въпросните екскурзии няма как да бъдат върнати след като вчера Народното събрание прие предложението на Министерския съвет за удължаване на извънредното положение до 13 май.

Подкрепи Economic.bg