България е добро място да развиеш свой бизнес

Предпочетох да имам малка компания тук, отколкото да работя в голяма корпорация в чужбина

Веселин Георгиев, основател на VG Solutions:

България е добро място да развиеш свой бизнес

Снимка: Economic.bg

Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Веселин Георгиев е основател на VG Solutions. Завършил е Информатика в университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен. Създава своята компания през 2009 г., докато още е студент. Преди четири години се завръща в България, за да доразвие своите бизнес идеи. Има предимно международни клиенти и работи по тяхна поръчка, но развива и свои собствени IТ проекти.

- Г-н Георгиев, кой беше този повратен момент, когато решихте да се завърнете в София, вместо да останете в Германия? 

- Мисли за прибиране в България ми минаваха непрестанно през последните години от следването ми в Германия, но взех решението много бързо след като завърших. Имах идея до остана няколко години и да поработя, за да натрупам опит. Но вече бях стартирал собствен проект, който реших да доразвия в България.

- Имали сте всички дадености да направите успешна кариера в Германия. Какви перспективи се очертаваха пред вас?

- Дали съм имал възможност да направя успешна кариера, не мога да преценя. Благодарение на опита, който придобих като стажант във Fujitsu Siemens, разбрах, че не бих желал пост и бъдещо професионално развитие в такава голяма фирма.

- Чувствахте ли се чужденец там, когато бежанската криза дори не беше започнала? Носталгията ли си каза думата или здравият разум...

- Ако кажа, че не съм ще чувствал чужденец, ще излъжа. Мюнхен е мултикултурен град, но винаги можеш да срещнеш неодобрителния поглед на някой германец, главно от по-възрастните. Това обаче никога не е било проблем за мен. Състудентите и колегите ми винаги са се държали уважително с мен. Постоянно бях заобиколен от приятели от България, но въпреки това не съм се чувствал като у дома си.

- Кога създадохте своята компания?

- Създадох своята фирма през 2009 г. Имах клиент, който прояви интерес и пожела да му направя сайт, но държеше да му бъде издадена фактура. Така започнах. Работя основно по свои собствени проекти.

- Каква е дейността й?

- VG Solutions е гъвкава иновативна фирма, специализирана в създаването на динамични уебсайтове, както и на мобилни апликации.

- На какви пазари присъствате?

- Работя предимно на международния пазар, като имам клиенти от цяла Европа, в това число и от България.

- Какви предимства ви дава София като бизнес локация?

- Не мога да кажа, че София ми дава предимства като локация. В IТ бранша не е от голямо значение къде се намираш физически. Просто тук е моят дом, тук е моето семейство, моите роднини и приятели. Приемам това като голямото предимство за мен.

- В какво ще е разликата, ако развивате същата дейност в Германия?

- Същата дейност може да се развива и в Германия, но разходите ми ще бъдат по-големи. Мюнхен е може би най-скъпият град в Германия и там стандартът на живот е в пъти по-висок, отколкото в София.

- Какви са нагласите сред вашите приятели, които все още работят в чужбина? Кое ги задържа там, при какви обстоятелства биха се завърнали?

- Имам много приятели, които живеят в чужбина, имам и много такива, които са завършили в чужбина и са избрали също като мен да се завърнат в родината. Всичко зависи най-вече от дадения човек, но също така и от професията, която е избрал. Моите наблюдения са, че се връщат хора, които или искат да развиват собствен бизнес, или хора, които са завършили, имат професии и могат да ги практикуват и в България, получавайки нужното и желаното възнаграждение.

- А вас кое би ви накарало да се установите накъде навън?

- Не съм сигурен, че бих желал да се установя някъде другаде. Обичам разнообразието и може би при интересно предложение бих се преместил на друго място, но най-вероятно ще е временно.

- Кое най-много ви убива тук и виждате ли начини то да бъде променено?

- Честно казано, това, което най-много ме натъжава в България, е прекалено голямото неравенство между хората, липсата на средна класа. Има толкова много хора, които едва свързват двата края. Другото нещо, което не ми харесва, е примирението у много хора. Те нямат желание да се борят с живота и избират най-лесния начин. Няма да навлизам в политически теми, но и там има много неща, които не ми допадат.

- Кое обаче ви харесва в България?

- Това е невероятна страна с велика история, с която ние, българите, трябва да се гордеем. Имаме много хубава природа и трябва да я пазим.

- По ваши наблюдения какво отблъсква българите от България?

- Ниските доходи не са единствената причина много българи да останат зад граница. Има много други фактори, които ги отблъскват. В Германия например има редица компании, които работят върху откриването на нови технологии, докато тук броят на такива фирми е значително по-малък. Когато заминеш в някоя по-уредена държава и свикнеш, след това прибирането в България е по-трудно. Живеем в XXI век, а тук навсякъде трябва да попълваме хартиени документи за всичко и да чакаме на опашки. Към това ще прибавя и корупцията на всички нива и неспазването на законите.

- Имате ли свое виждане как да превърнем нашата страна в привлекателно място за работа и за живеене?

- Ако знаех това, бих се кандидатирал за управленски пост. Предполагам, че ако посочените от мен проблеми бъдат намалени, повече хора ще се приберат.

- Когато някой се колебае дали да се върне и се допита до вас, какво го съветвате?

- Когато някой се е допитвал до мен, винаги съм го съветвал да прецени сам къде би се чувствал по-добре и така да вземе решение. Парите невинаги са най-важното нещо. Животът в чужбина не понася на всеки. Ако все пак определящият фактор е доходът, то не са малко случаите, в които хора, работещи тук, печелят относително повече, отколкото в Германия, тъй като там данъците, наемите и допълнителните разходи са по-високи.

- Какво е за вас България?

- Моята родина, мястото, където се чувствам у дома си. Където и да отида по света на екскурзия, след известно време ме обхваща носталгията към дома и имам желание да се прибера вкъщи.

Още истории на българи, завършили и работили в чужбина, и завърнали се да правят свой бизнес в България, четете в брой 80 на списание "Икономика"

Коментари: 0