Каракачанов: Ще се въведе доброволна казарма

Министърът на отбраната сподели, че имал уверение от премиера и парламента, че ще подкрепят въвеждането й

Каракачанов: Ще се въведе доброволна казарма

Снимка: МО

Държавата предвижда въвеждането на доброволна военна служба. Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в Смолян днес. Той бе в града за церемонията по изпращането на 35-я военен контингент за участие на мисията на НАТО в Афганистан.

Каракачанов обяви, че не се е отказал от намеренията си за връщане на казармата, а въвеждането на доброволната служба е била първа крачка в това отношение.

„Продължавам да настоявам да се въведе казармата, тъй като смятам, че младите момчета и мъже в България трябва да имат военна подготовка. Постоянно говорим за рисковете в света, в който живеем. Те не стават по-малко, а за съжаление стават повече и за още по-голямо съжаление рисковете се приближават все повече до границата на България, така че за мен е задължително“, коментира Каракачанов, цитиран от Дарик.

Министърът допълни, че имал уверение от премиера и парламента, че ще подкрепят въвеждането на доброволна военна служба.

Младите мъже, които искат да служат, ще преминават подготовка от 6 до 9 месеца, а после ще преминават  резерва, обясни Каракачанов. Според него така може да се реши и проблема с недостига на кадрови военнослужещи, ако някои от доброволните харесат службата и останат в армията.

За доброволците се предвижда и заплащане.

Недокомплектът в армията е 5500 бройки в национален план, стана ясно още от думите на министъра. 
Коментари: 0