България е на 22-ро място по усвояване на еврофондове

Миналият месец страната заемаше 24-то място

България е на 22-ро място по усвояване на еврофондове
320 ~ 2 мин. четене

През април България заема 22-ро място от 28-те държави по усвояване на европейските фондове от стария програмен период. Това показва актуализираната информация на интернет-страницата на Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия, предаде  БГНЕС.

Миналият месец страната България заемаше 24-то място. Комисията отчита, че 8 месеца преди края на програмния период, България е усвоила 74,7% от еврофондовете. Макар и с малко, страната ни изпреварва Испания. Зад нас са още Чехия, Италия, Румъния, Словакия и Хърватска. На първите три места по усвояемост са Естония с 94,9%, Португалия с 93,8% и Литва с 93,7%.

Известният напредък на България през последния месец не е достатъчен, за да може страната да се възползва в максимална степен от европейската солидарност. В четвъртък стана ясно, че България иска от ЕК удължаване на срока за плащания по проектите по изтичащата Програма за развитие на селските райони с половин година, до средата на 2016 г. Ако това не се случи, страната ни рискува да загуби само по ПРСР около половин милиард лева.

Сериозен риск от загуби има и по Оперативна програма "Околна среда". Проверка на БГНЕС установи, че Брюксел не е възстановявал от четири месеца средства по програмата, по която се финансира изграждането на депа за битови отпадъци и се реновира ВиК-инфраструктурата на десетки български общини. Риск от загуби има и по програмите "Транспорт" и "Регионално развитие".

Рисковете са заради сериозното изоставане при изпълнението на строителните дейности по проектите, финансирани с европари. До края на този месец Управляващите органи на Оперативните програми трябва да представят отчет за рисковите проекти и прогнозни данни за очаквания процент, който няма да може да бъде усвоен с края на програмния период. Така ще стане ясно, колко от 5-те милиарда лева, които биха могли да се разплатят до края на 2015 г., реално ще влязат в българската икономика и колко ще трябва да бъдат върнати в бюджета на ЕС.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg