България е номер 55 по конкурентоспособност

Страната ни се изкачва с едно място спрямо предходната година

България е номер 55 по конкурентоспособност
168 ~ 1 мин. четене

България заема 55-о място от 61 икономики по конкурентоспособност през 2015 г., докато през изминалата 2014 г. се е класирала на 56-­o място. Това сочат данните в Годишника на световната конкурентоспособност 2015 на Института за развитие на управлението, Швейцария(Institute for Management Development ‐IMD).

Профилът на българската конкурентоспособност показва, че основните показатели не са претърпели съществени промени не само в сравнение с 2015 г., но и с нивата от 2010 г.

България остава сред най-­неконкурентоспособните държави, като с по-ниски показатели в Европа са единствено Хърватия и Украйна.

Страната остава далеч от най-­‐доброто си постижение – 38-мо място през 2009 г.- признак, че българските правителствени и бизнес лидери все още не съумяват да дефинират и проведат последователни политики, съобразени с националните интереси, нужди и конкурентни предимства

на регионите, която да се основава на дългосрочна стратегия за развитие на конкурентоспособността. Основните предимства на българската икономика остават свързани с ниските цени, което прави страната уязвима на промени в международната конюнктура. 

Подкрепи Economic.bg