Безработицата в България и Естония пада най-много

Средното ниво в Европейския съюз е на най-ниското си ниво за последните две десетилетия

Безработицата в България и Естония пада най-много

Снимка: Pixabay

1652 ~ 2 мин. четене

България е сред държавите в Европейския съюз с най-голям спад на безработицата на годишна база през ноември 2019 г., показват данни на Евростат. Тя е намаляла до 3.7% спрямо 4.8% година по-рано, както и с 0.1 пр. пункт спрямо октомври 2019 г. На годишна база равнището на безработицата е намаляло в 20 от общо 28-те страни членки.

Неактивни на трудовия ни пазар за ноември са останали 125 хил. души в България. Нивото на безработица у нас е под средното както за ЕС (6.3%), така и за Еврозоната (7.5%), където това е най-ниското ниво от юли 2008 г. България е и сред страните с най-ниска безработица при младите хора до 25 г., където делът е се равнява на 7%.

Освен при нас, най-голям спад в безработицата на годишна база се наблюдава в Естония - с 1.1 пр. пункта. Най-съществено увеличение е отчетено в Литва (+0.6 пр. пункта) и Швеция (+0.4 пр. пункта).

За ЕС 6.3-процентната безработица е най-ниската, откакто Блокът започна месечното изследване на показателя през януари 2000 г. За предпоследния месец от миналата година 15.582 млн. мъже и жени в трудоспособна възраст са били без работа. С близо 111 000 в ЕС е намаляла безработицата при младите хора през ноември на годишна база и с 89 000 в Еврозоната.

Сред държавите членки най-ниските нива на безработица през ноември са регистрирани в Испания, Италия и Франция, а най-високите - в Чехия, Германия и Полша.

*Данните от графиката за Гърция и Великобритания са от септември, а тези за Унгария и Естония - от октомври.

Подкрепи Economic.bg