България губи позиции по просперитет

Страната ни пада до 51-во място в индекса на Legatum Institute

България губи позиции по просперитет
192 ~ 2 мин. четене

България губи позиции в Индекса на просперитета на Легатум, съставян от мозъчния тръст Legatum Institute. Страната ни е наредена на 51-во място, което е най-ниското от 2009 г. насам и представлява спад от 5 позиции спрямо 2010 г., когато България регистрира най-доброто си представяне в класацията, достигайки до 46-а позиция.

Въпреки че по показателя „Икономика“ България регистрира растеж през последните години, издигайки се с 14 позиции, все пак страната остава в средата на таблицата, заемайки 79 позиция в тазгодишното издание на индекса. Страната се класира още по-ниско по показателите „Политическо управление“ и „Индивидуална свобода“, където заема съответно 81-во и 96-то място. Именно по показателя „Индивидуална свобода“ страната регистрира най-голям спад, като спрямо предишното издание на индекса губи 24 позиции, пише econ.bg.

В сравнение с миналогодишното издание на индекса страната регистрира спад и по показателя „Сигурност и безопасност“, изгубвайки 9 позиции до 42-ро място. Спрямо 2014 г. страната изгубва 1 позиция по показателите „Здраве“, класирайки се на 48-мо място, и „Предприемачество и възможности“, където спада до 43-то.

Така освен положителното представяне по показателя „Икономика“ България се издига само по показателите „Образование“, регистрирайки ръст от 4 позиции до 44-то място, и „Социален капитал“, където е и най-големият растеж – от 87-мо място през 2014 г. до 67-мо през тази година.

Непоресредствено преди България в класацията се подреждат Румъния и Гърция, съответно на 50-то и 49-то място, а след нея са Китай, Хърватия, Бразилия и Виетнам. Първите 3 места се заемат от Норвегия, Швейцария и Дания, а в дъното на класацията остават Хаити, Афганистан и Централноафриканската република.

Подкрепи Economic.bg