България има огромни шансове за добив и износ на газ

Страната ни е на фронтовата линия, заяви премиерът Бойко Борисов

България има огромни шансове за добив и износ на газ

Снимка: БГНЕС

Автор: Божидара Иванова
"На практика, освен да сме преносители на газ, България има огромните шансове и амбиции да се превърне в страна, която добива и изнася енергийни суровини. Имаме магистрали, пътища, жп линии и мостове, а тук вече говорим за газови магистрали". Това заяви премиерът Бойко Борисов при срещата си с европейския комисар по регионалната политика Корина Крецу в Брюксел, съобщиха от правителствената пресслужба.
 
По време на срещата бе обсъден и въпросът за изграждането на интерконекторните газови връзки със Сърбия, Гърция и Румъния, както и идеята за изграждането на газов хъб край Варна.

"Радостен съм, че Комисията отчита, че България е на фронтовата линия предвид проблемите с "Южен поток" и спрените проекти за АЕЦ "Белене" и "Бургас Александруполис" от една страна, и от друга - ситуацията по границата с Турция и засиленият бежански натиск. С вашето отношение вие ни помагате за стабилността на страната", коментира Борисов.

Комисар Корина Крецу заяви, че ЕК и България трябва да работят заедно и Комисията е готова да окаже пълна подкрепа на страната си. 

По време на срещата премиерът и еврокомисарят по регионалната политика се договориха за изработване на съвместен план за действия през следващите 11 месеца по оперативните програми от програмния период 2007 - 2013 г. с цел успешното им и пълноценно приключване. 

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев увери комисар Крецу, че България е готова да отвори и някои схеми от новите оперативни програми преди да са одобрени, като се финансират с пари от държавния бюджет. 
Коментари: 0