България официално даде старт на председателството на ЕС

Това се случи на церемония в Народния театър \"Иван Вазов\"

България официално даде старт на председателството на ЕС
836 ~ 2 мин. четене
На тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София официално бе открито Българското председателство на Съвета на ЕС. Своеобразен домакин на събитието беше ресорният министър Лиляна Павлова. 

Тя посрещна председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. На сцената редом с тях бяха и президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, председателят на НС Цвета Караянчева. 

Всеки от тях изнесе речи за това какво очакват да се случи през идните шест месеца, като чуждите гости поощриха страната ни в ролята ѝ на председател на ЕС. През следващите шест месеца в София са насрочени около 300 събития в рамките на председателството. 

За специалната церемония у нас пристигнаха лидерите на европейските институции. Те се запознаха с българското културно наследство, благодарение на интерактивна изложба. На сцената излязоха и няколко творчески състава. 


"Председателството е в ключов момент за много инициативи, свързани с нашите граждани и очертават бъдещето. Не мога да си представя по-добър човек от Бойко, който да построи нужните мостове", коментира Жан-Клод ЮнкерПодкрепи Economic.bg