България разчита на „Росатом” за всички етапи на АЕЦ „Белене”

General Electric може да сътрудничи при осигуряването на част от финансирането за проекта

България разчита на „Росатом” за всички етапи на АЕЦ „Белене”
1060 ~ 2 мин. четене

България разчита на партньорство с Държавната корпорация „Росатом” на всички етапи от реализацията на проекта АЕЦ „Белене”. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща с генералния директор на руската компания Алексей Лихачов, която се проведе в рамките на XI-я Международен форум "Атомекспо 2019" в гр. Сочи, Русия.

Министър Петкова запозна представителите на „Росатом” с етапа, на който се намира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта и добави, че двете страни ще продължат активния си диалог по АЕЦ „Белене”. „Предстои публикуване на документацията в Официален вестник на Европейската комисия. След това ще информираме писмено заинтересованите компании, че 90-дневният срок за подаване на заявления е започнал”, заяви Петкова.

"Готови сме да разгледаме нашето участие в рамките на международното сътрудничество, като спазваме определени условия, които изискват този проект да ни е от полза", каза Лихачов, цитиран от ТАСС. 

„Продължава отличната съвместна работа между АЕЦ "Козлодуй" и Държаната корпорация „Росатом” в изпълнение на програмата за модернизация на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа“, обясни още Петкова в Сочи.

„Национална електрическа компания" ЕАД ще довърши процедурата за лицензиране на проекта, допълни тя. Получено е становище от Агенцията за ядрено регулиране, с което се потвърждава валидността на издадените до момента разрешения. Завършването на процедурата по лицензиране ще даде възможност на потенциалните инвеститори да разполагат с пълната информация по проекта.

По-рано министър Петкова разговаря и с представители на американската компания General Electric като от тяхна страна бе потвърден интересът им за участие в АЕЦ „Белене” като доставчик на част от оборудването и инженер по проекта. General Electric би могла да сътрудничи и при осигуряването на част от финансирането за проекта, стана ясно по време на срещата.

Коментари: 0