България с 87 събития в Европейския фитнес ден

Страната се присъединява към инициативата за първи път

България с 87 събития в Европейския фитнес ден

България за първи път се присъедини към инициативата Европейския фитнес ден, официално събитие в рамките на Европейската седмица на спорта, целящо да провокира всички фитнес центрове, спортни клубове и зали за спорт, танци и други физически активности да отворят своите врати и да запалят нови почитатели на активния начин на живот. 

В рамките на инициативата в България бяха регистрирани 87 събития, в които се включиха фитнес зали, спортни общински клубове, студия за танци, йога и бойни изкуства. Хиляди българи се възползваха от дните на отворени врати и открити събития, организирани във всички райони на България: Пловдив, София, Бургас, Ямбол, Монтана, Плевен, Асеновград, Кюстендил, Благоевград, Перущица, Казанлък, Варна, Стара Загора, Карлово, Лясковец и други. 

Участниците имаха възможност да пробват различни групови тренировки и танцови уроци като канго джъмпс, йога, пилатес, бойни изкуства, зумба, функционални тренировки, каланетика, фитбол, тае-бо, степ аеробика, салса, народни танци, балет, хип-хоп, както и да направят самостоятелна тренировка в фитнес клубовете, отворили врати за свободни посещения.

Европейският фитнес ден се организира от Международната асоциация за спорт и култура (ISCA) като част от кампанията NowWeMOVE. Инициативата за пръв път обхваща цяла Европа, а концепцията й е базирана на успешната практика на Националния фитнес ден във Великобритания, организиран от ukactive от 2014 г. насам. В България проектът се реализира от Сдружение BG Бъди Активен, които заедно с Министерството на младежта и спорта и Министерството на здравеопазването, отправиха покана към фитнес центрове, спортни, танцови и йога клубове от страната да отворят вратите си за свободни посещения в рамките на Европейския фитнес ден.

Проучване „Евробарометър” за физическата активност, проведено през 2014 г., показва повишение на броя на хората, които посещават редовно фитнес център от 11% на 15% и спортна зала от 11% на 13%. Проучването показва и значителен потенциал за развитие на сектора, което дава възможност за още по-внушително развитие на резултатите през следващите години.

Изследване “The Economic Cost of Physical Inactivity in Europe”, поръчано от ISCA и извършено от Centre for Economics and Business Research през 2015 г., показва, че близо 500 000 европейци всяка година умират в резултат на болести, подпомогнати от недостатъчната физическа активност. Един на всеки 4 възрастни в Европа не е физически активен в ежедневието си и цената, която европейската икономика плаща за това е над 80 милиарда евро – 5 милиарда повече от световните разходи за медикаменти против рак. Изследването посочва, че ако не бъдат предприети действия, които да мотивират хората да бъдат по-активни, в бъдеще рискът за общественото здраве от липсата на физическа активност ще е по-висок от този от тютюнопушенето.

Коментари: 0