България с рекорден добив от жътвата

700 000 лв. са отделени за покупка на частни горски имоти

България с рекорден добив от жътвата

Жътвената кампания в страната приключва, а България е с най-високия добив, който някога е постигала. Това стана ясно от министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

„Добивите са по-високи от очакваните. Със сигурност мога да твърдя, че ще приключим една година с най-високия добив, който България някога е постигала“, посочи Танева. Тя уточни, че след окончателното приключване на жътвата, ще бъдат обявени и конкретните резултати.

Тя отбеляза, че близо 700 000 лева е ресурсът, отделен от всички Горски предприятия в страната за закупуване на малки частни горски имоти. С предимство са най-малките от тях, както и тези, граничещи с държавни имоти. По думите на министърката има огромен интерес от страна на стопаните на малки гори към възможността за продажбата им на държавата. Според нея интересът не е учудващ, тъй като самите стопани нямат възможност да ги опазят.

Най-страшните гледки, които виждаме – гола сеч, е предимно на частни гори, не им носят и доходи. За тях няма пазар, тъй като основната част от горския фонд е държавна и на практика пазарът на горски имоти е съвсем различен от този на земеделски имоти“ , посочи Танева.

Вече се подават заявления, съгласно указания, които Министерството на земеделието и храните е приело, като процесът ще приключи чак през ноември заради класиранията в различни критерии. Тогава ще се направи и оценка дали този механизъм е работещ. Възможността за продажба на малки горски имоти е бил въведен основно с цел по-добро опазване на гората и комасация на горските имоти, предаде Фокус. Процедурата по продажба на малки гори стартира на 18 юли. 

Земеделският министър откри традиционния празник „Златна праскова – 2016”, чийто патрон е, в сливенското село Гавраилово. 

Коментари: 0