България използва все повече зелена енергия в отоплението и охлаждането

Данните са на Евростат за 2018 г.

България използва все повече зелена енергия в отоплението и охлаждането

Снимка: Unsplash

През 2018 г. 33% от електроенергията за отоплението и охлаждането на българските домакинства и офиси се е осигурявала от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Така страната ни се нарежда на 11-о място сред всички страни членки на ЕС, сочат данните в Eurostat.

Спрямо данните за 2017 г. в страната ни се употребява все повече зелена енергия. Тогава тя 29.9% от общата енергия, използвана за отопление или охлаждане. Това отрежда България на 12-то място през 2017 г. 

Европейската статистическа агенция посочва, че средно за ЕС делът на ВЕИ при отопляването и охлаждането на жилища е 21%, като от 2004 г. (откогато се води статистика за това) той постоянно се е увеличавал. Принос за растежа има модернизацията на индустрията, промените при услугите и промяна в навиците за отопление на домакинствата.

От всички държави в Блока Швеция изпъква на първо място с 65% дял на ВЕИ, следвана от Латвия (56%), Финландия (55%) и Естония (54%). На противоположния полюс са Нидерландия и Ирландия (по 6%), Белгия (8%) и Люксембург (9%).


Коментари: 0