България ще подкрепи нови санкции срещу Москва

Това е единственият инструмент, с който ЕС и трансатлантическата общност разполага в този момент, казва министърът на външните работи Даниел Митов

България ще подкрепи нови санкции срещу Москва
208 ~ 1 мин. четене

България ще подкрепи нов кръг от санкции срещу Москва, ако се установи, че проруските сепаратисти са нарушили мирното споразумение, постигнато за Източна Украйна. Това казва българкият министър на външните работи Даниел Митов в интервю за Reuters.

"Санкциите са единственият инструмент, с който Европейският съюз и трансатлантическата общност разполага в този момент", заявява Митов. Той допълва, че никой не иска да воюва и всички залагат на политическо решение. "Но, разбира се, ние сме готови да реагираме по съответния начин, ако споразумението бъде нарушено", подчертава ръководителят на българската дипломация.

Според коментара на Ройтерс украинската криза е тест за лоялността на България – балканска държава с исторически връзки с Москва и силно зависима от руските енергийни доставки. Днес България е член на НАТО и Европейския съюз. Тя прилага наложените на Русия санкции и ще бъде една от шестте страни-членки на Северноатлантическия алианс, в която ще бъде разположен команден център. Неговото създаване има за цел да засили защитните сили на страните в Източна Европа, които по-рано са били сателити на Москва, отбелязва още агенцията.

Външният министър съобщи още, че София планира да изпрати хуманитарен конвой с храни и медикаменти, за да подпомогне етническите българи в Украйна.Моментът за изпращане на помощта ще зависи от преценката кога ще бъде достатъчно безопасно.Подкрепи Economic.bg