България, Словакия, Унгария и Румъния свързват газопреносните си мрежи

Четирите страни подписаха съвместна декларация в Рига

България, Словакия, Унгария и Румъния свързват газопреносните си мрежи

Снимка: МВнР

212 ~ 1 мин. четене
Външните министри на България, Словакия, Унгария и Румъния подписаха в Рига вчера съвместна декларация за развитие на сътрудничеството по свързването на националните газопреносни системи, развитие на газовите междусистемни връзки и обезпечаване на реверсивен капацитет на газ. 

Церемонията се състоя по време на провеждащата се в момента в латвийската столица Среща на високо равнище по Източното партньорство, съобщиха от Министерството на вътрешните работи.

Декларацията е израз на политическата подкрепа на четирите държави за свързване на съществуващата газова инфраструктура в България, Словакия, Унгария и Румъния. Документът се базира на общото разбиране за ясната необходимост от ефективно използване и развитие на съществуващата инфраструктура, диверсификация на източниците и маршрутите на природен газ, които да гарантират сигурност и непрекъснатост на доставките за държавите от Централна и Югоизточна Европа. Този акт е част от усилията на страните по изпълнение на стратегическата задача за създаването на Енергиен съюз.

По думите на външния министър Даниел Митов, този документ е в унисон с усилията за изграждането на Вертикалния газов коридор и представлява нова и важна стъпка в развитието на сътрудничеството за гарантиране на енергийната сигурност на региона на Централна и Югоизточна Европа.

Подкрепи Economic.bg