България в елита на Европа – зае 4 място на „Евровизия“

Поли Генова се справи страхотно, но не успя да спечели

България в елита на Европа – зае 4 място на „Евровизия“
Автор: Илия Лазаров

България вече е част от музикалния елит на Европа - Поли Генова се представи страхотно и зае 4 място в 61-ото издание на най-големия световен песенен конкурс „Евровизия“. Във финала взеха участие 26 държави.

Българката се представи с песента If love was a crime (Ако любовта беше престъпление), чийто автори са композиторите Борислав Миланов, Себастиан Арман и шведа Йоаким Бо Персон. Парчето бе едно от най-динамичните в целия тазгодишен конкурс, развълнува музикалните фенове и определено ще се помни дълго.

Основна роля за високото класиране на Поли изигра вотът на зрителите. Тя получи цели 180 точки от аудиторията, гласувала чрез смс-и.

В гласуването на националните журита доминираха вотовете за Австралия и Украйна. Именно Украйна стана победител в тазгодишната „Евровизия“, след като получи силна подкрепа и от вота на публиката. Тя изпревари Австралия и Русия.  Българката излезе под номер 8 и се представи убедително – изпя песента си с много страст, показа енергия и страхотно сценично поведение. Тя наелектризира публиката в залата, която я аплодира бурно.

Изпълнението на Поли беше страхотно, но това явно не бе достатъчно за претенциозните национални журита, чийто аргументи изглеждаха по-скоро политически, отколкото творчески. Те ощетиха Поли, като й дадоха твърде малко точки, което на практика я лиши от някое от първите 2 места.

Голямо бе и вълнението в социалните мрежи. Българи от цял свят подкрепиха Поли Генова и изразиха гордостта си от нейното изпълнение.

Класирайки се 4-а, България остави зад себе си държави като домакините от Швеция, Франция, Италия и Австрия, които нееднократно са печелили „Евровизия“ и имат много по-големи традиции в конкурса.

Коментари: 0