България вече има „зелен коридор“ за стоки и към Грузия, Армения и Азербайджан

Два нови маршрута са добавени към онлайн картата, която показва удобствата за превозвачите по тези пътища

България вече има „зелен коридор“ за стоки и към Грузия, Армения и Азербайджан

Снимка: АПИ

1724 ~ 2 мин. четене

България вече има „зелен коридор“ за доставка на стоки и към Грузия, Армения и Азербайджан. Общо два нови маршрута са добавени в интерактивната карта на „зелените коридори” за доставка на стоки, по които транзитният трафик преминава през територията на България.

Това е трасето от ГКПП „Дунав мост 1” при Русе до ГКПП „Кулата” по първокласните пътища I-5 Русе - Бяла и I-3 Бяла - Ботевград към АМ “Хемус” и оттам по Северната скоростна тангента, Западната дъга на Софийския околовръстен път към АМ „Струма” и път I-1 до гръцката граница.

Вторият маршрут е по направлението на АМ „Тракия” до ГКПП пристанище Бургас, откъдето чрез фериботната линия “Дружба” се осъществява връзката между Европа и Кавказ и преминава трафикът от Бургас до Батуми в Грузия, а от там и към Армения и Азербайджан, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ)

Онлайн картата е активна на сайта на АПИ  и от нея шофьорите могат да видят по определения маршрут, по който преминават, какви условия предлагат местата за отдих и почивка, брой места за спиране, санитарен възел, възможност за купуване на храна, наличие на интернет, автомивка, осветление и видеоконтрол на паркинга, възможност за зареждане на гориво, най-близка спешна помощ, брой места за зареждане на хладилни превозни средства.

С новите два маршрута страната ни има общо девет „зелени коридора“ за стоки. На границата ни с Гърция „зелени коридори“ има на пропускателните пунктове „Кулата“ и „Капитан Петко войвода“, а като резервен – „Илинден“. Основните пунктове с Румъния са при Видин и Русе, а резервни са Оряхово и Силистра.

Определени са и точки за преминаване с държавите от Западните Балкани и Турция, за които Европейският съюз също е предприел действия за координиран подход.  Между България и Сърбия това ще е ГКПП „Калотина“, към Турция – ГКПП „Капитан Андреево“, а към Северна Македония – ГКПП „Гюешево“.

Припомняме, че Европейската комисия издаде насоки за създаването на така наречените „зелени коридори“. Идеята е през тях тежкотоварните камиони да преминават за не повече от 15 минути като в това време да влизат всякакви проверки и здравни прегледи на водачите. Освен това въпросните коридори трябва да бъдат отворени за всички товарни превозни средства, превозващи всякакъв тип стоки.


Подкрепи Economic.bg