Петролната война ще бъде подновена след здравната криза

Голямата битка за пазарен дял между САЩ, Саудитска Арабия и Русия ще започне с нови сили, когато търсенето на суров петрол се възстанови

Петролната война ще бъде подновена след здравната криза

Снимка: PxHere

1472 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

След четири дни на тежки преговори ОПЕК+, начело със Саудитска Арабия и Русия, най-накрая постигна споразумение за рекордно намаляване на производството на петрол. Сривът в търсенето, предизвикан от коронавируса, направи оцеляването поединично невъзможно, но когато здравната криза отшуми, усилията за общото благо ще се изпарят, правейки път на личните интереси, пише Bloomberg.

Сделката на ОПЕК+ е прецедент по своята същност заради размера на съкращенията и продължителността им. 20-те производители, първоначално ще намалят продукцията с 9.7 млн. барела на ден, като всички, освен Мексико, ще предприемат съкращение с 23% за май и юни. Понастоящем изискванията от Мексико ще приключат през първата фаза на сделката след което вероятно ще трябва да напусне групата на ОПЕК+. Производството на останалите 19 държави ще намалее до 7.7 млн. барела на ден до края на годината, а след това до 5.8 млн. барела за следващите 16 месеца до април 2022 година.

Споразумението повдига доста въпроси. Трябва ли Русия да намали продукцията си с 2.5 млн. барела на ден през следващите три седмици? Игор Сечин, ръководител на държавната петролна компания Роснефт, беше остър критик на съкращенията, които Русия прие по време на предишните преговори. А сега трябва да намали продукцията с почти 1 млн. барела на ден до 1 май.

Индийският министър на енергетиката спомена на срещата на Г-20 за запълване на стратегическия нефтен резерв на страната. Цената на петрола е рекордно ниска и е логично държавите да използват момента, като Китай и Индия вече са започнали. САЩ има място за още 77 млн. барела в своя стратегически петролен резерв, но Конгресът отказва да одобри бюджета за първоначална покупка от 30 млн. барела. Търговците на петрол оценяват, че Китай може да закупи допълнителни 80 до 100 млн. барела през тази година.

Сривът на пазара на петрол щеше да наложи намаление от около 2 млн. барела на ден от американската продукция до края на годината, ако не се беше постигнало споразумение, сподели американският министър на енергетиката Дан Бройлет. Според някои от прогнозите спадът можеше да стигне до 3 млн. барела дневно. Русия дълго отказваше да предприеме  съкращения, твърдейки, че намаляването на продукцията не е отговор на липсата на търсене. Но в крайна сметка промени мнението си. Други производители извън ОПЕК+, включително Канада, Бразилия и Норвегия, също допринесоха за „пазарно ориентирано“ намаляване на продукцията.

За втори път през последните пет години Саудитска Арабия провежда политика под надслов „кой носи повече на болката“ и се проваля. Този път петролната война продължи само един месец, което е по-кратък период, сравнено миналата битка към края на 2016 г.

Разликата е, че сега сме свидетели на безпрецедентен срив в търсенето и никой няма да се изненада, ако войната за пазарния дял между руснаци, саудитци и американци се възобнови, когато мерките за ограничаване на пандемията от коронавируса бъдат прекратени и хората отново искат черно злато. Анализаторите са единодушни, че това е временно примирие, а не траен мир между трите най-големи производителки.

Подкрепи Economic.bg