Българката, която завладя Силициевата долина

Fortune разказва за Дафина Тончева, която е генерален партньор в компанията за рисков капитал U.S. Venture Partners

Българката, която завладя Силициевата долина

Дафина Тончева

Снимка: U.S. Venture Partners

Пътуването на Дафина Тончева до Силициевата долина е било всичко друго, но не и обикновено. За него разказва Fortune, а авторът на материала също е от България – Полина Маринова.

Дафина Тончева израства в България в бурно време на промяна, когато страната се бори да излезе от комунизма. Въпреки че родителите ѝ били лекари, всеки от тях печелил само 150 долара на месец. Тя прекарва лято с бабите и дядовците си в тютюневата им ферма, където берат тютюневи листа и обработват земята. „Както можете да си представите, това беше правено на ръка, трудоемка и неприятна работа“, разказва тя.

Но именно в тази ферма баба ѝ дава съвет, който Тончева още носи със себе си, когато имигрира в САЩ, завършва Харвард и Станфорд и влиза в най-големия свят на рисковите инвестиции. Баба ѝ казала: „Ако не искаш да си изкарваш прехраната с ръце, трябва да инвестираш в мозъка си“.

"Нейните съвети в крайна сметка ми помагат да израсна като независим, самодостатъчен и самостоятелен възрастен човек", каза Тончева. „И това са качествата, които търся в основателите на компании, които подкрепям“, добавя тя.

Тончева се премества от България в САЩ през 1998 г. с пълна стипендия в Харвардския университет. Оттам започва работа в Microsoft като софтуерен инженер, продължава да учи и получава MBA от Станфорд и се присъединява към Venrock за първата си работа в сферата на рисковия капитал. Тя става първият институционален инвеститор в Cloudflare, компания за мрежова работа и киберсигурност, базирана в Сан Франциско.

Тончева е прекарала последните седем години, инвестирайки в компании за киберсигурност и корпоративен софтуер в ранен етап като част от инвестиционното дружество U.S. Venture Partners. Миналата седмица тя бе повишена в генерален партньор.
Коментари: 0