Българска компания е един от най-големите инвеститори в САЩ

„Хювефарма“ за кратко се превърна във водеща на ветеринарномедицинския пазар отвъд океана

Българска компания е един от най-големите инвеститори в САЩ

Заводът в Сейнт Луис

Снимка: Хювефарма

3611 ~ 3 мин. четене
Автор: Хювефарма

„Хювефарма“ е световен лидер в производството и дистрибуцията на пълното портфолио продукти за ветеринарномедицинския пазар.

Компанията е развила напълно интегрирана структура, в която са завършени всички процеси необходими за успешното реализиране на своите продукти – научна и развойна дейност, регулаторна активност, производство, маркетинг и продажби. Тази структура й осигурява изключителна способност за бърз отговор на непрекъснато променящите се нужди на пазара.

Тя оперира в над 100 страни по света, има дъщерни дружества и представителства в България, Белгия, Полша, САЩ, Китай, Тайван, Тайланд, Русия, Индия, Бразилия, Турция, Мексико, Япония, Южна Африка и Канада. Компанията притежава производствени мощности в България, Италия, Франция и САЩ.

За кратко време компанията става водеща на ветеринарномедицинския пазар в САЩ.

Huvepharma Inc е едно от най-големите дъщерни дружества и най-голямата българска инвестиция в САЩ. Тя генерира  над 40% от глобалните приходи на „Хювефарма“ и оперира активи за над 200 милиона долара. Модерните производствени предприятия се намират в едни от най-големите щати в страната: Сейнт Луис, Мисури; Лауринбург, Северна Каролина; Лонгмънт, Колорадо; Ван Бюрен, Арканзас, и Линкълн, Небраска.

Историята на успеха започва през 2005 г., когато „Хювефарма“ отваря своя първи офис в САЩ. През 2007 г. компанията придобива един от заводите на „Мериел“ в Сейнт Луис – Мисури, лицензиран от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ за производство на голямо портфолио одобрени ветеринарномедицински продукти.

През 2013 г. компанията придобива производството на ензими от „Ензивия“. Тази инвестиция в интелектуална собственост, производство и клиентска листа засилва позицията на компанията на пазара на ензими не само в САЩ, но и в Латинска Америка, Южна Корея и Филипини.

През 2014 г. компанията навлиза и на пазара на ваксини и инвестира в покупка на производствени мощности  и интелектуална собственост на портфолио ваксини.

Две години по-късно „Хювефарма“ придобива от „Зоетис“ три водещи завода: Лауринбург – Северна Каролина, Лонгмънт - Колорадо, Ван Бюрен - Арканзас, което допринася за увеличаването на продуктовата гама.

През 2018 г. „Хювефарма“ продължава с разширяването на своята дейност, като закупува две нови компании: AgriLabs® и T-Hexx® Animal Health, както и продуктите към тях. Тази инвестиция разширява научната и развойна дейност с модерния R&D комплекс, разположен в Линкълн, Небраска, водещи научни работници, изобретили първата ДНК ваксина, както и мощности за производство на ваксини. Това е най-голямата и значима инвестиция за щата, която осигурява иновативно производство, нови работни места, допринася за подобряване на бизнес климата и икономическия растеж на района.

През 2019 г. американското министерство на земеделието даде на „Хювефарма“ изключителен лиценз за експериментална ваксина против африканската чума по свинете.

Към момента в заводите на „Хювефарма“ в САЩ работят над 200 висококвалифицирани специалисти. Портфолиото на компанията включва производството на над 150 продукта, сред които кокцидиостатици, ензими, антибиотици, ваксини и хранителни добавки.

Компанията продължава да инвестира в разширяването на производствените си мощности и научноизследователска и развойна дейност в страната, което е част и от стратегията й за устойчив растеж във фармацевтичния сектор. „Хювефарма“ поставя основен приоритет на научната и развойната дейност, работи усилено върху развиването на R&D отдела, като използва най-модерното оборудване и технологии в индустрията, което гарантира запазване на лидерските й позиции.

Собственикът на фармацевтичната компания Кирил Домусчиев беше удостоен през 2019 г. с високото признание „Почетен гражданин на щата Небраска“ от губернатора на щата. През 2018 г. кметът на Сейнт Луис Лида Крюсън връчи приза „Бизнес на годината“ на „Хювефарма“ за подпомагане на икономическото развитие на града. На церемонията присъстваха около 1 250 представители на бизнеса от Сейнт Луис и целия щат Мисури.

Подкрепи Economic.bg