Български IT компании могат да получат катарско финансиране

Това договори заместник-министърът на икономиката Александър Манолев

Български IT компании могат да получат катарско финансиране
Български компании от сферата на високите технологии могат да кандидатстват за катарско финансиране, с което да разширят дейността си и да излязат на глобалния пазар. Това стана ясно по време на среща на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев с министъра търговията и индустрията на Катар Али бин Ахмед Ал Куари и председателя на Катарските свободни зони Ахмад бин Мохамед Ал Сайед. Манолев е в арабската държава начело на бизнес делегация включваща 30 наши компании.

На тази среща е било договорено да се предостави допълнителна информация и подробни критерии как и кои компании могат да кандидатстват за подобно финансиране. Катар заделя сериозни средства за развитие на сектора на информационните и комуникационни технологии и за тях представлява интерес привличането на компании с потенциал да растат.

„България има най-бързо развиващия се сектор на информационните и комуникационни технологии в Югоизточна Европа и това със сигурност е област, в която имаме сериозен потенциал за растеж“, подчерта зам.-министър Манолев. Той е изтъкнал, че България е сред страните с най-бърз интернет в света, а общият оборот на услугите в ИКТ сектора се е увеличил с 300% през последните 7 години и достигна 2.5 млрд. евро. „Всяка година българските университети подготвят над 4 000 специалисти за този сектор. Така че това е отрасъл, в който имаме сериозни традиции и, надявам се, още по-голямо бъдеще“, каза още икономическият зам.-министър.

По време на срещите са били представени и възможностите за инвестиции в България и предимствата, които страната ни може да предложи – атрактивна данъчна система, квалифицирани кадри, редица насърчителни мерки, достъп до единния европейски пазар и редица други.

„За да имаме устойчивост на резултатите в двустранните ни икономически отношения е много важно да създаваме и повече предпоставки бизнесът от двете страни да се среща и да обменя информация“, подчерта Манолев. Той отправи покана към катарските домакини да посетят страната ни през втората половина на годината заедно с представители на бизнеса.
Коментари: 0