Българските превозвачи на протест заради промените „Макрон”

Недоволните от новите мерки паркираха камиони и автобуси по бул. „Цариградско шосе”

Българските превозвачи на протест заради промените „Макрон”

Снимка: Economic

3905 ~ 1 мин. четене

Българските превозвачи излязоха на протест в деня на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се провежда днес в столицата. Причината е новите рестрикции, които въвежда т.нар. Мобилен пакет 1, известен като промените „Макрон”.

Те разположиха над 200 камиона и автобуса в крайните десни ленти по бул. „Цариградско шосе”, след което ще тръгнат мирно шествие към пл. "Македония" до НДК, където се провежда срещата на върха, и където се предвижда лидерите в транспортния бранш да държат речи.

Причината за недоволството им е нов регламент, който според българските превозвачи ще доведе до масов фалит на редица фирми. Превозвачите настояват за отмяна на новите правила, които  предвиждат шофьорите на камиони да се прибират до родното си място на всеки три седмици.

Други проблеми в новите мерки са, че шофьорите ще трябва да нощуват в места за настаняване, а не в кабините на камионите си. Предвижда се и след третия ден престой в дадена държава те да получават съответните командировачни според местното законодателство.

„Законът „Макрон” унищожава превозвачите. Три пъти се променят текстовете, само и само да засегнат българите”, смята Петко Ангелов, представител на превозвачите, цитиран от НоваТв.

В следващите дни темата ще се обсъди на високо ниво между премиера Бойко Борисов, канцлера Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон.

Ако не се вземат конкретни мерки, провозвачите заплашват да блокират границите.

Новият пакет за мобилност все още се обсъжда в ЕС, а от транспортното ни министерство са подготвили компромисни текстове, според които се предлага връщането в страната на определен период от време да не е задължение, а право на шофьора.

Коментари: 0