Bank of England запази рекордно ниските лихви

Централната банка на Великобритания не промени и програмата си за изкупуване на активи

Bank of England запази рекордно ниските лихви
Автор: Стилиян Гребеничарски

Съветът за парична политика на Bank of England взе решение да запази основната лихва на рекордно ниското ниво от 0,5%, съобщи институцията. Новината не е изненадваща за пазарите, а лихвеният процент не е изменян от 5 март 2009 г., когато бе понижен с половин процентен пункт.

Възстановяването на британската икономика вероятно ще се забавя и според анализатори, покачване на лихвите не може а се очаква преди края на 2015 г. През тази година брутният вътрешен продукт на Великобритания се очаква да нарасне с 3%, което е и най-висок темп от над десетилетие. В същото време бюджетните прогнози са за 2,4 и 2,2% през следващите две години.

В допълнение на това, централната банка реши да не променя обема на програмата за изкупуване на активи със средствата от резерва ѝ. Тя бе стартирана на 5 март 2009 г., а през юли 2012 г, нейният таван бе повишен с 50 млрд. паунда до 375 млрд. паунда.

Банката ще продължи и покупките на висококачествени частни активи от името на британското финансово министерство, чрез финансиране с краткосрочни ДЦК, според постигнатите споразумения от 2009 и 2011 г.

Протоколът от заседанието на BoE ще бъде публикувам в цялост на 17 декември.

Към единадесет часа местно време, паундът поевтинява леко с 0,13% до 1,5665 долара. В същото време FTSE 100 индексът остава почти без изменение (+0,02%) - 6718 пункта.

Коментари: 0