Банки вдигат някои такси за обслужване на граждани

Тегленето от банкомат също се оскъпява

Банки вдигат някои такси за обслужване на граждани
Една част от банките са вдигнали таксите си за обслужване на граждани, с което да компенсират спадащите приходи от лихви, които реализират. „Обикновено това са такси, които не могат да бъдат избегнати, като например тази за поддръжка на разплащателна сметка“, обясни финансовият анализатор от "Моите пари" Десислава Николова, цитирана от "Труд".Тук повишението ще бъде с от 10 до 40 ст. 

По думите ѝ промените по някои тарифи ще влязат в сила след Нова година. Таксите при теглене от банкомат също не са подминати. Една от банките е повишила тарифата, ако се теглят пари с нейна карта от устройство на друга банка. Увеличението е от 1 лев на 1,10 лв. Друга пък е повишила таксите при теглене от банкомат в чужбина, съобщи Николова. Заради повишаването на таксите средната сума на една транзакция се е увеличила от 169 лв. през второто шестмесечие на миналата година на 170 лв. за периода януари - юни на 2015 г.

От асоциация "Активни потребители" отчитат, че през 2010 г. банките или не са събирали такса за теглене от свой банкомат или сумата е била символична. При теглене от устройства на друга банка таксата е достигала максимално до 1 лев.

Една от банките е повишила годишната сума за управление на кредитна карта от 25 на 40 лв., а друга е въвела месечна такса за поддръжка на на депозитна сметка.
Коментари: 0